Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Borgmester. Nicolai Wammen blev topscorer på landsplan ved sidste kommunalvalg (arkivfoto).
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Borgmester. Nicolai Wammen blev topscorer på landsplan ved sidste kommunalvalg (arkivfoto).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgmester vil stave bynavn på en anden måde

Det er på høje tid at komme af med det danske bolle-å, siger Århus-borgmesteren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nicolai Wammen (S) vil hellere være borgmester i Aarhus end Århus.

Byen bliver ganske enkelt nemmere at markedsføre i udlandet på samme brevpapir, som kommunen bruger herhjemme, lyder argumentet fra Wammen, der vil have ændret navnet i denne byrådsperiode.

Det vil betyde, at den eneste danske kommune med bolle-å i fremtiden bliver Tårnby, hvorimod der er hele 30 kommuner endnu, hvis Danmark også skal af med æ'erne og ø'erne.

Hvem ønsker at komme af med bolle-ået, Nicolai Wammen?

»Det er mig som borgmester, der foreslår, at vi går fra bolle-ået og over til at stave Århus med to aa'er. Min opgave som borgmester er at gøre det, der er bedst for byen«, siger Århus' borgmester.

Hvad skal det gøre godt for?

»Jeg mener, det vil stille Århus bedre internationalt, hvis vi ikke fortsat skal være i en situation, hvor vi skal bruge dobbelt a i udlandet og å i Danmark«, siger han.

Århus stavet forkert siden 1948 »Det vil være bedst for Århus, hvad angår international profilering og internet, og vi har faktisk dobbelt-a'et som del af vores historie. Århus hed Aarhus indtil 1948, så det er i byens sjæl og dna at hedde Aarhus«.

Så Århus har heddet noget forkert siden 1948?

»Man kan vel ikke sige, at Århus har heddet noget forkert, men tiden er kommet til, at vi staver Aarhus med to aa'er - det er langt mere internationalt. En række virksomheder og uddannelsesinstitutioner skriver sig allerede med dobbelt a«.

Netop en af dem, Aarhus Universitet, har jo haft svært ved at opdrage folk til den alternative stavemåde?

»Det problem får vi ikke. Når vi har besluttet os til, at det skal hedde Århus med to a'er - og det håber jeg, vi gør - så bliver det jo byens officielle navn, og så hedder den det«.

Hvordan ændrer man rent praktisk en bys navn?

»Byrådets skal beslutte sig for, om de vil ændre byens navn, og det er sådan set det. Der skal være tid til debat og diskussion, men jeg håber, vi kan træffe en beslutning i denne byrådsperiode«, siger Nicolai Wammen, som insisterer på, at han ikke har tjekket temperaturen i det øvrige byråd.

I kunne jo vælge at hedde noget helt femte?

»Ja, men det er der ingen planer om«.

Hvad med alle dem, der har haft udgifter til at integrere bolle-ået i deres produkt - DSB, kortfabrikanter, dem der laver souvenir-kopperne?

»Det er klart, at der vil være en overgangsperiode, hvor både dobbelt a og å vil forekomme, men sådan er det jo allerede i dag. Men det her er en beslutning, der vil betyde, at Århus skal hedde Aarhus så langt ude i fremtiden, som nogen overhovedet kan se, så i løbet af få år er det et navn, alle har på deres materialer«, siger Nicolai Wammen.

Beslutning indenfor tre år

Så hvornår kan Århus komme til at hedde Aarhus?

»Jeg forestiller mig, at vi træffer beslutningen i denne byrådsperiode (som løber til 2013, red.), og så vil vi derefter finde ud af en glidende overgang, så vi ikke skal til at have en masse udgifter til materiale og brevpapir og nye skilte. Vi skifter det, når vi alligevel har brugt vores papir, og når vi alligevel skal have byttet skilte ud«.

Hvem bliver hovedmodstanderne, og hvad bliver deres argumenter?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De, som gerne vil beholde å'et, vil sikkert sige, at det giver Århus en egenart, at vi staves med å, og at der ikke er nogen grund til at ændre på det. Men som borgmester er det mit job at gøre det, som jeg mener er rigtigt for byen«.

Hvad med selve bogstavet å, som er dansk - skal du ikke også beskytte det?

»Det er bogstavet a jo også, og det bliver så til gengæld brugt i rigtig mange lande. Og Århus hed altså Aarhus til 1948, hvor det blev ændret med retsskrivningsreformen, og det er den eneste kommune i Danmark ud over Tårnby, som bruger å'et - Aalborg og Aabenraa hedder jo med dobbelt-a«, siger han.

SKRIV:

Ifølge Ritzau bakker SF op om Wammens forslag, hvorfor 19 af byrådets 31 medlemmer er klar til at stemme for en ændring af bynavnet.

Nicolai Wammen har været borgmester i Århus Kommune siden kommunalvalget i 2006. Ved valget sidste år fik han 38.608 personlige stemmer og blev dermed valgets absolutte topscorer.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden