Danmark

Landets sidste bolle-å-borgmestre i åbent opgør

Tårnbys borgmester er lodret uenig med Nicolai Wammen - byen staves med Å, også hvis Århus bliver til Aarhus.

Danmark

Uanset hvor mange A'er Århus vil stave sig med fremover, forbliver Tårnby Tårnby.

Det siger borgmester Henrik Zimino (S), efter at hans kollega og partikamerat Nicolai Wammen i Århus vil have byrådet til omdøbe byen til Aarhus.

Det skal gøre det nemmere at markedsføre byen i udlandet samt at profilere sig på internet, siger Wammen, som satser på at få ændringen vedtaget inden 2013.

Men den køber Henrik Zimino, som dermed bliver borgmester for landets sidste kommune med å, ikke. Som uddannet dansklærer mener han nok, han ved, hvordan han skal stave til Tårnby.

Også fremover.

Dobbelt a har ingen fremtid»Principielt mener jeg, at det er at gå den forkerte vej, for bolle-å'et er indført med retskrivningsreformen. Jeg kan godt se begrundelsen for det internetmæssigt, men jeg tror ikke, at man får introduceret to a'er i stedet for å i den danske retskrivning mere«, siger Henrik Zimino.

Men derfor kan en by vel godt stave sig med dobbelt a?

»Jo, men så virker det forkert på mig. Jeg mener, man som offentlig myndighed og by bør følge den danske retsstavning. Unge mennesker har jo svært ved at forstå at to a'er er et å i dag«.

Hvordan skal de så finde jer på nettet, hvor den kommunale hjemmeside hedder taarnby.dk?

»Det er overhovedet ikke noget problem, for det gør de jo. Og der er andre steder på nettet, hvor man godt kan bruge å. Det er ikke noget problem nu - det har det været«, siger han.

»Der er masser af andre lande, som har særlige bogstaver. Frankrig har forskelliger accenter, i Tyskland har man det tyske æ med to prikker (ä), og Sverige har ö'et... Jeg synes ikke, det er så vigtigt, og jeg synes ikke, man skal bryde med den danske retsstavning på grund af det«.

Så der er socialdemokratisk uenighed om bolle-å'et?

»Ja, hvis det bare er sådan noget, vi er uenigr om, er der ikke det store problem«.

Den indre dansklærer siger nej

Har I overhovedet haft det oppe at vende i byrådet?

»Nej, slet ikke. Det er heller ikke noget, jeg vil tage op, men jeg kan da ikke afvise, at nogle vil gøre det. Der er altid politikere, der render efter sådan nogle ting. Som uddannet dansklærer mener jeg rent fagligt, det er forkert, men jeg siger ikke, at jeg vil kæmpe som en brav løve imod det, hvis nogen kan få flertal for det«.

Men overordnet vil du gerne kæmpe for de gode gamle danske bogstaver?

»Nej, hvis jeg skulle kæmpe for de gode gamle danske bogstave, skulle jeg jo tilbage (til før 1948, hvor bolle-å'et blev indført, red.). Men jeg vil gerne have, at det offentlige system benytter sig af det, der er officiel dansk politik på sprogområdet - de andre kommuner, som har beholdt dobbelt-a'et, gjorde det på dispensation, dengang i 1948«, siger han.

Så du vil være helt tryg ved at være borgmester i den sidste tilbageværende danske kommune med bolle-å?

»Ja, det har jeg bestemt ingen problemer med. Så kan folk jo altid finde os, for så bliver vi de kendte«, siger Tårnbys borgmester Henrik Zimino.

SKRIV

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce