Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Københavns Kommune giver støtte til ekstreme antifascister

Kommunen betaler det meste af huslejen i lokaler, som huser venstrefløjsgruppe, der ifølge PET begår overfald.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den yderliggående venstrefløjsgruppe Antifascistisk Aktion har fast adresse i lokaler på Nørrebro i København, hvor en stor del af huslejen bliver betalt af Københavns Kommune.

Et ledende medlem af gruppen blev forrige søndag anholdt af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og sigtet efter den såkaldte milde terrorparagraf. PET mener, at han havde indsamlet oplysninger om blandt andre politikere og personer på den politiske højrefløj, som han planlagde at overfalde – ligesom han ifølge PET stod bag tidligere overfald på nynazister.På Københavns Rådhus vender både de radikale, de konservative og Dansk Folkeparti sig imod, at kommunen betaler en stor del af huslejen for Antifascistisk Aktion.

»Det kan vi selvfølgelig ikke tillade, og vi må stramme kravene til, hvem der kan få tilskud af kommunen«, siger de konservatives gruppeformand, Mogens Lønborg, mens de radikales gruppeformand, Manu Sareen, siger:

»Hvis den mand, som er anholdt af PET, bliver dømt, så har kommunen et stort problem, for så har den jo indirekte været med til at finansiere ulovligheder. Derfor bør kommunen med det samme se nærmere på sagen«.

PET: Flere overgreb på højreradikale Antifascistisk Aktion har i flere år været under tæt overvågning af PET, fordi dens medlemmer gentagne gange ifølge efterretningstjenesten har angrebet personer, som tilhører højreradikale grupper og foreninger. PET mener, at konfrontationerne de seneste år er blevet stadig voldsommere.

LÆS ARTIKLEN

På sin hjemmeside skriver Antifascistisk Aktion (AFA), at den har postadresse i nogle kælderlokaler i Korsgade 19 i København, hvilket medlemmer af organisationen bekræfter over for Politiken.

»Vi kommer også i lokalerne en gang imellem«, siger Mattias og Kristoffer, der begge er medlemmer af AFA. De ønsker ikke deres efternavne frem.

Støtte til husleje og debatmøder
Lokalerne bliver officielt udlejet til en forening, der kalder sig Foreningen af 1.1.1993, og som siden 2001 hvert år typisk har fået mellem 35.000 og 40.000 kroner i huslejetilskud af Københavns Kommune. Derudover har foreningen fået et årligt tilskud på omkring 5.000 kroner til forskellige aktiviteter – blandt andet debatarrangementer.

Politiken har forsøgt at få en udtalelse fra flere medlemmer af foreningens bestyrelse, men ingen af dem ønsker at udtale sig. Derimod siger et menigt medlem af foreningen, at den ved siden af sine egne arrangementer giver AFA »lov« til at bruge lokalerne uden betaling. Han vil ikke have sit navn frem.

Venstre- og Enhedslisten-politiker ser ingen problem

Det er folkeoplysningsudvalget i Københavns Kommune, som bevilger tilskuddene til Foreningen af 1.1.1993.

Formanden for udvalget er Enhedslistens medlem af Borgerrepræsentationen Rikke Lauridsen. Hun ser ingen problemer i, at kommunen giver huslejetilskud til en forening, som lader en organisation, der er i PET’s søgelys, bruge sine lokaler.

»Hvis foreningen lever op til de almindelige støttebetingelser, skal vi politikere ikke blande os i, hvem den ellers låner lokalerne ud til«, siger hun og bliver bakket op af kommunens kultur- og fritidsborgmester, Venstres Pia Allerslev:

»Så længe den forening, som modtager tilskuddene, overholder reglerne, så er det fint for mig«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden