Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Journalist-formand: »Fuldstændig unødvendigt«

Fagforbund og brancheforening vender sig mod Politiken i Muhammed-sag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken står alene med sin undskyldning for de krænkede følelser, genoptrykningen af Muhammed-tegningen i 2008 har forvoldt i den muslimske del af verden.

Både Journalistforbundet og Danske Dagblades Forening tager kraftigt afstand til Politikens forlig med otte muslimske organisationer, der har truet med at lægge sag an mod de danske dagblade, der har bragt Kurt Westergaards karikaturtegning af profeten Muhammed.

»Aftalen er et kompromis med pressefriheden, og den åbner en ladeport for, hvad man nu kan begynde at undskylde. Jeg synes, det er ærgerligt, at sagen har fået den her drejning«, siger Mogens Blicher Bjerregård, der er formand for Dansk Journalistforbund.

LÆS ARTIKEL

Det er at være med til at gradbøje pressefriheden

Mogens Blicher Bjerregaard mener, at Politikens opførsel er illoyal over for de øvrige dagblade, der hidtil har stået sammen i forsvaret for rigtigheden i at bringe genoptrykningen af Muhammed-tegningen - også selv om det kom til retssag.

LÆS ARTIKEL

»Vi har et godt selvregulerende system i Danmark. Vi har Pressenævnet, medieansvarsloven og de vejledende regler for god presseskik. Det er fuldstændig unødvendigt at gøre det, Tøger Seidenfaden og Politiken har gjort«, siger formanden i Dansk Journalistforbund.

Pistol for panden
Tøger Seidenfaden understreger, at der ikke er tale om en undskyldning for at have bragt tegningen. Han siger, at det er en undskyldning for de krænkede følelser genoptrykningen måtte have fremkaldt, og man afviser ikke at publicere tegningen i fremtiden, hvis det har journalistisk relevans – hvori ligger bruddet på pressefriheden?

»Jeg køber ikke hans argument. Man går ind og laver en aftale med pistolen for panden, og det er at være med til at gradbøje pressefriheden«.

Politiken har ønsket at være med til at være dialogskabende i denne her betændte sag - hvad er der i vejen med det?

»Jeg synes, at det er fint at gå i dialog på mange forskellige planer og niveauer, men det er bare ikke måden at gå i dialog på at klappe sådan en aftale af«.

DOKUMENTATION

Aftale kan misbruges
Mogens Blicher Bjerregård advarer andre aviser mod at indgå lignende aftaler i fremtiden. Branchen skal stå sammen imod kræfter, der ønsker at lægge bånd på pressefriheden, siger han.

Journalistformanden frygter, at Politikens forlig vil blive brugt af en organisation som Organisation of The Islamic Conference (OIC), der arbejder for, at FN’s Menneskerettighedsråd vedtager en resolution, der skal forbyde forhånelse af religion.

»Vi har hele tiden afvist at gå ind i nogen former for resolutioner eller aftaler med organisationer som OIC og andre, der ønsker at begrænse vores pressefrihed, og derfor er det et problem, at de kan bruge det aktivt. Skal der laves aftaler, skal vi gøre det i fællesskab«, siger Mogens Blicher Bjerregård.

Politiken isoleret

Også hos Danske Dagblades Forening tager man afstand fra Politiken og gør opmærksom på, at Politiken står alene i den her sag.

»Som jeg kan konstatere det, er der ikke andre, der er gået ind for at køre den vej, som Politiken har valgt. De øvrige dagblade har den opfattelse, at det her er en så principiel ytringsfrihedssag, at kompromiset ikke er på vej«, siger Ebbe Dahl, der er direktør i avisernes brancheorganisation.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden