Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
rygestop. Fattige danskere har sværere ved at droppe smøgerne, viser en ny undersøgelse.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

rygestop. Fattige danskere har sværere ved at droppe smøgerne, viser en ny undersøgelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fattige ryger videre, mens rige slukker

Hver anden på samfundets bund ryger. Hvis de prøver at stoppe, bliver de mobbet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods utallige løftede pegefingre fortsætter førtidspensionister, arbejdsløse og andre fattige danskere med at ryge i stor stil.

De senere år er det især mere velbjergede med lange uddannelser, der har droppet cigaretterne, mens folk på samfundets bund stadig suger løs. Det viser nye tal fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

LÆS ARTIKEL

»Danskere med lav position i samfundet vil gerne lade være med at ryge. Men de kan ikke holde op. Derimod er mange højtuddannede lykkedes med at stoppe«, siger centrets afdelingslæge og rygeekspert Charlotta Pisinger.

Fattige ryger mod deres vilje
Centret har i 2006-2008 modtaget svar fra 3.500 borgere i Region Hovedstaden om deres livsstil. Deltagerne har placeret sig selv på den sociale rangstige ud fra uddannelse, stilling, karriere og indtægt.

Af dem, der vurderer deres sociale position som ’lav’, ryger hver anden dagligt. Modsat forholder det sig i den øverste del af spektret, hvor blot hver femte med høj social position ryger hver dag. Og forskellen er øget de seneste årtier, siger Charlotta Pisinger og pointerer, at fattige faktisk ryger »mod deres vilje«.

GUIDE

De har et højere ønske end rige om at holde op, de har forsøgt tre gange at kvitte smøgerne, men er faldet i hver gang. Og der er flere forklaringer på, at de fattige ikke kan holde op.

Rygeafvænning koster for meget
»De er storrygere. De er begyndt som 10-12-årige og er meget afhængige af nikotinen. Samtidig har de lavt selvværd og dermed svært ved at ændre livsstil. Desuden prøver de at holde op ved at tage en kold tyrker, hvor 98 procent falder igennem. De bruger ikke effektiv medicin, plastre og tyggegummi, fordi det er for dyrt«, siger afdelingslæge Charlotta Pisinger.

LÆS ARTIKEL

Endelig mangler fattige den opbakning fra venner, familie og kolleger, der er naturlig for velstillede, der bliver klappet på ryggen, når den sidste smøg er slukket.

»Blandt dårligt stillede er det normen at ryge. De bliver drillet og mobbet og får at vide, at de er hellige, hvis de prøver at holde op«, siger forskeren.

Rygning koster liv
Rygning er ifølge eksperter forklaringen på, at danskerne lever kortest blandt alle lande i Vesteuropa. Den skæve fordeling af rygerne betyder, at socialt dårligt stillede i langt højere grad end velstående dør af lungekræft og blodpropper:

»Stort set alle de kvinder under 50, der får en blodprop, er rygere«, siger formand for Hjerteforeningen Peter Clemmensen, der i lighed med Kræftens Bekæmpelse efterlyser en mere aggressiv politik med blandt andet langt højere cigaretpriser og sundhedstjek af alle rygere.

LÆS ARTIKEL

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har tiltro til, at de prisstigninger, der allerede er gennemført, sammen med den nationale rygestopkampagne, vil virke i begge ender af den sociale rangstige.

»Lad os nu lige se resultaterne af det først. Men jeg er da åben over for nye, fornuftige måder, vi kan hjælpe folk med at kvitte tobakken«, udtaler han via sin pressemedarbejder i en mail.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden