Tav. Czelaw Kozon mener ikke, at kirken er forpligtet til at undersøge gamle sager om sexmisbrug af børn eller anmelde siger til politiet. (Arkivfoto)
Foto: Morten Langkilde

Tav. Czelaw Kozon mener ikke, at kirken er forpligtet til at undersøge gamle sager om sexmisbrug af børn eller anmelde siger til politiet. (Arkivfoto)

Danmark

Dansk biskop tav om overgreb på børn

Han sætter kirkens troværdighed over styr med sin holdning til sager om sexmisbrug, siger forskere.

Danmark

Den katolske kirkes troværdighed i Danmark er i færd med at lide et kolossalt knæk, og skylden ligger hos kirkens overhoved, biskop Czeslaw Kozon, lyder kritikken fra en række forskere i jura, teologi og børns rettigheder.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Kritikken kommer, efter at den katolske biskop i Danmark forleden sagde, at kirken hverken er forpligtet til at undersøge gamle sager om sexmisbrug af børn eller anmelde eventuelle nye sager til politiet.

Kender selv fire-fem sager Czeslaw Kozon har sagt, at han selv kender til fire-fem tilfælde tilbage i 1980'erne eller tidligere af overgreb på børn og unge i den katolske kirke i Danmark. Overgrebene er aldrig blevet meldt til myndighederne.

Dermed er biskoppen på kant med loven, mener professor og dr.jur. ved det

juridiske fakultet på Københavns Universitet, Kirsten Ketscher.

»En stor institution som den katolske kirke er på alle måder juridisk ansvarlig for, at sager om overgreb bliver undersøgt og stoppet«, siger hun til Kristeligt Dagblad og tilføjer, at biskoppen muligvis overtræder loven.

Ekspert frygter sneboldeffekt

Ifølge studieleder og lektor i teologi ved Aarhus Universitet, Peter Lodberg, vil det få fatale konsekvenser for kirken ikke at kulegrave de fire-fem sager om misbrug:

»Hvis kirken ingenting gør, vil sagerne være som en snebold, der ruller og bliver så stor, at den vil ødelægge den katolske kirkes opbakning og troværdighed i Danmark«, siger han.

Ifølge Per Schultz Jørgensen, medlem af Børnerådet og professor og dr.phil. i psykologi med speciale i børn og unge, er det ikke biskoppen og den katolske kirke, der som lægmænd skal afgøre, om en sag skal anmeldes eller ej.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden