Arkivfoto.
Foto: Morten Bjørn Jensen

Arkivfoto.

Danmark

Børn får hjernemedicin uden kontrol

»Det er simpelthen en syg tendens«, mener forskningsleder.

Danmark

Børn og unge sættes i stigende antal i medicinsk behandling med stoffet Ritalin.

På bare fire år er antallet tredoblet, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen. Ritalin er en videreudvikling af amfetamin og får børn med sygdommen ADHD til at slappe af og koncentrere sig. For tre år siden var der 3.284 børn og unge i behandling. I 2008 var tallet steget til knap 10.000.

»Det er en sygeliggørelse af helt normale børn at stoppe medicin i dem. Ritalin kommer til at stå alene som behandlingsform, og omgivelserne siger: Giv dem noget medicin, så skal det nok gå. Det er simpelthen en syg tendens«, siger Niels Egelund, der er leder af Center for Grundskoleforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole under Aarhus Universitet.

Professor: Medicin må ikke stå alene Også blandt psykiatere er der diskussion om, hvorvidt brugen af Ritalin er den rette. Det er en elastikdiagnose, og derfor får nogle børn Ritalin, uden at de lider af ADHD.

De har andre psykiske problemer, som kunne afhjælpes uden medicin.

»Ritalin eller anden medicin må under ingen omstændigheder stå alene. Det kræver en omhyggelig undersøgelse af det enkelte barn. Hvis læger udskriver Ritalin eller anden ADHD-medicin til børn uden at involvere børnepsykiatere, kan det være særdeles uhensigtsmæssigt. Man kan overse væsentlige problemstillinger hos barnet, det kan medføre, at indsatsen – herunder også virkningen af medicinen – ikke bliver den optimale«, siger Per Hove Thomsen til Politiken.

Han er professor ved Aarhus Universitet, overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov og sidder i advisory board for Eli-Lilly, der producerer ADHD-medicin.

Sundhedsstyrelsen skærper tilsyn

Per Hove Thomsen er enig med Egelund i, at der ikke er flere børn, som er blevet syge, men at stigningen i antallet at børn i behandling skyldes, at lærere og forældre er mere opmærksomme på elever, som ikke trives i skolen og ikke lærer noget.

Anne Mette Dons er chef for Sundhedsstyrelsens enhed for tilsyn og overvågning og ser med bekymring på stigningen.

»Der er for mange læger, som udskriver medicin uden forudgående diagnose. Det må de ikke. Børn skal diagnosticeres af en børnepsykiater, for det har en læge ikke viden nok til«, siger hun til Politiken.

Hun kender flere eksempler på, at Ritalin udskrives på baggrund af en kortfattet test, uden at en psykiater er inddraget. Sundhedsstyrelsen har i sidste måned startet et skærpet tilsyn med læger, som udskriver meget Ritalin.

De bliver bedt om at redegøre for udskrivningen og dokumentere, at det kun sker, efter at en speciallæge i psykiatri har været inddraget.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce