»Vi skal finde dem, inden de bliver rigtig forpinte. Det har både de selv, deres pårørende og samfundet glæde af«, siger Jakob Axel Nielsen om unge med begyndende tegn på psykisk sygdom. Arkivfoto.
Foto: Miriam Dalsgaard

»Vi skal finde dem, inden de bliver rigtig forpinte. Det har både de selv, deres pårørende og samfundet glæde af«, siger Jakob Axel Nielsen om unge med begyndende tegn på psykisk sygdom. Arkivfoto.

Danmark

Handlingsplan skal hjælpe psykisk syge

Til efteråret kommer regeringen med en plan, der blandt andet skal opspore børn og unge med psykiske sygdomme.

Danmark

Med en national handlingsplan vil regeringen sørge for, at alle sindslidende danskere får den hjælp, de har brug for.

Psykisk syge skal have adgang til hurtig og effektiv behandling døgnet rundt.

Skolepsykologer skal være bedre til at opdage, når børn og unge er ved at udvikle en psykisk sygdom.

Behandlingen skal målrettes hver enkelt patient, og plejepersonale skal i langt højere grad end i dag tage ud til psykisk syge borgere og sikre, at de tager deres medicin.

Tiden er kommet til de psykisk syge
Sådan lyder de fire mest centrale punkter i planen, som regeringen med sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i spidsen præsenterer til efteråret.

»Vi har haft et stort fokus på kræft, hjertesygdomme og udvidet frit sygehusvalg de senere år. Nu er tiden kommet til de psykisk syge, hvor behandlingen trænger til et løft«, siger sundhedsministeren.

LÆS ARTIKEL

Personligt lægger han størst vægt på, at samfundet bliver bedre til at spotte de børn og unge, der er ved at udvikle skizofreni, anoreksi, angst eller andre psykiske sygdomme.

De skal have hjælp med det samme, og det bliver en opgave for blandt andre psykologer og socialrådgivere at snuse sig frem til sindslidende børn og unge for blandt andet at forebygge, at de begynder at tage stoffer og begå kriminalitet og i værste fald selvmord.

»Vi skal finde dem, inden de bliver rigtig forpinte. Det har både de selv, deres pårørende og samfundet glæde af«, siger Jakob Axel Nielsen, der forventer, at planen skal finansieres af midler fra de såkaldte satspuljer, der er målrettet svage borgere.
Stort pres på sengepladserne

Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, overlæge Anders Fink-Jensen, tager godt imod regeringens plan, men understreger, at der også er brug for flere senge på de lukkede afdelinger.

»Der er meget stort pres på sengepladserne i København og Århus, og konsekvenserne er overbelægning og patienter på gangen«, siger Anders Fink-Jensen.
LÆS ARTIKEL


På Christiansborg mener Socialdemokraternes psykiatriordfører Karen J. Klint, at det er »på høje tid«, at regeringen lægger en samlet strategi for behandlingen af psykisk syge.

Hos foreningen Bedre Psykiatri lægger generalsekretær Thorstein Theilgaard mere vægt på, hvad der ikke står i ministerens fire centrale punkter.

»Regeringen bør sætte et klart mål for, hvor meget den galopperende brug af tvang skal falde«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce