STATSHEROIN. En af de misbrugere, der ofte kommer i Mændenes hjem er Ali Aslan. Han vil gerne tage i mod heroinbehandlingen.

STATSHEROIN. En af de misbrugere, der ofte kommer i Mændenes hjem er Ali Aslan. Han vil gerne tage i mod heroinbehandlingen.

Danmark

Forstander: Statsheroin diskriminerer minoritetsmisbrugere

De første misbrugere kunne i går få gratis heroin i København. Men behandlingen diskriminerer, siger forstander.

Danmark

I går kunne de første fem stofmisbrugere læne sig tilbage og skyde statsheroin direkte ind i blodårerne.

Det foregik i misbrugscenteret Valmuen på Tomsgårdsvej i København.

Man kunne forestille sig, at misbrugscentrene og varmestuerne ville bifalde åbningen af Danmarks første statsstøttede heroinbehandling, men realiteten er en anden.

Behandlingen bliver kaldt diskriminerende, fordi den kun omfatter misbrugere, der skyder heroinen ind i blodet. Derved bliver misbrugere, der ryger heroinen, ekskluderet. Det er fortrinsvis misbrugere med anden etnisk baggrund end dansk, der kommer i klemme i den nye behandlingsform.

»Vi finder det problematisk, at man kun giver mulighed for at injicere heroinen. Man ekskluderer en hel misbrugsgruppe, når man vælger at fokusere på dem, der blot injicerer - og det er næsten alle nydanske heroinmisbrugere i København«, siger Robert Olsen, der er forstander i herberget ’Mændenes hjem’

Minoritetsmisbrugerne Robert Olsen pointerer dog, at han er stor tilhænger af oprettelsen af de første herointilbud i København, men at der er klare faldgruber i forbindelse med behandlingsformen.

For som det ser ud nu, er det mest af alt nydanske heroinmisbrugere, der bliver overset i behandlingen af heroinmisbrug.

Siden midten af 1990erne har størstedelen af stofafhængige på Vesterbro haft en anden etnisk baggrund end dansk.

Fra 2006 har Mændenes Hjem endvidere drevet et Brobyggerprojekt, som kun har været målrettet til 'stofmisbrugere med anden etnisk baggrund end dansk, som opholder sig på Vesterbro'. Projektet har været finansieret af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Projektet dokumenterer, at der i dag findes en stor gruppe af personer med indvandrer- og flygtningebaggrund, som er stofafhængige.

På Vesterbro har projektet kontakt med omkring 200 personer. Denne gruppe har meget ringe kontakt til behandlingen for stofafhængige, da de har svært ved at indgå i mere strukturerede forløb med krav om samtale på dansk.

Kulturen og religionen står i vejen
Omkring 46 procent af misbrugerne, som er tilknyttet Mændenes Hjem, har en anden etnisk baggrund end dansk, mens 11 procent af de indskrevne og 13 procent af de nyindskrevne i 2008 i Rådgivningscentrene i København er med anden etnisk baggrund end dansk.

Ifølge Robert Olsen er det kulturen og religionen, som forbyder misbrugere af anden etnisk baggrund end dansk, at injicere heroinen med nåle.

Man vil derfor kunne forvente at meget få med anden etnisk baggrund end dansk til at blive tilknyttet heroinbehandlingen. I andre europæiske tilbud af lignende karakter findes der mulighed for at ryge heroinen.

De vælger derfor i stedet at ryge heroinen, som efter misbrugernes egen opfattelse er ’tilladt’ ifølge deres religion.

»Denne gruppe af indvandrere og flygtninge har et misbrug af kokain og heroin, ofte rygeheroin. Af kulturelle og religiøse årsager ønsker mange indvandrere og flygtninge, trods massiv afhængighed, ikke at injicere sig«, siger Robert Olsen.

»Man vil derfor kunne forvente, at meget få med anden etnisk baggrund end dansk vil blive tilknyttet heroinbehandlingen. I andre europæiske tilbud af lignende karakter findes der mulighed for at ryge heroinen«, fortsætter han.

Læge: Vi ikke løse alle problemer
De to første misbrugscentre i Danmark, der har implementeret heroinbehandlingen, er misbrugscenteret KABS fra Glostrup Kommune og Valmuen I København, der allerede har skudt de første kanyler med heroin af sted.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er glade for endelig at kunne præsentere denne service for de misbrugere, der er hårdest ramt. Jeg er optimistisk og tror, at det vil gøre en forskel på længere sigt«, siger Thomas Fuglsang, der er overlæge i misbrugscenteret i KABS.

Han mener imidlertid ikke, at kritikken om diskriminationen af heroinrygerne er helt berettiget.

»Det er rigtig nok, at der er en stor del af misbrugerne med anden etnisk baggrund end dansk, der kun vil ryge heroinen. Men vi kan altså ikke løse alle problemer på en gang«, siger overlægen til politiken.dk

Det er ikke samme behandling
Ifølge Thomas Fuglsang kunne det godt tænkes, at man i fremtiden også lavede kabiner til rygeheroin, men han mener ikke, det har samme fordel som ved injektionsheroin.

Fra et folkesundhedsperspektiv er der intet belæg for at tilbyde rygeheroinen gratis. Tværtimod. Rygeherionen er meget værre end cigaretter i forhold til lungekræft. Den eneste gevinst er mindre kriminalitet på gaden. Ellers tror jeg ikke, at det vil gøre nogen forskel at tilbyde rygeheroinen.

»De misbrugere, der stikker sig selv med heroin fra gaden, ved ikke, hvad de kommer i blodet. Det er fyldt med bakterier, der nemt giver misbrugerne bylder og infektioner, hiv og leverbetændelse, som resultat af deres misbrug. Det oplever misbrugere, der ryger heroinen ikke«, siger Thomas Fuglsang.

»Fra et folkesundhedsperspektiv er der intet belæg for at tilbyde rygeheroinen gratis. Tværtimod. Rygeheroinen er meget værre end cigaretter i forhold til lungekræft. Den eneste gevinst er mindre kriminalitet på gaden. Ellers tror jeg ikke, at det vil gøre nogen forskel at tilbyde rygeheroinen«, fortsætter han.

Måske i fremtiden

Dette er de ikke helt enige i ved misbrugscenteret i Valmuen, der godt mener, at man i fremtiden kan udbyde lignende tilbud med rygeherion.

Jeg er ikke afvisende over for sådan et projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er rigtig nok, at vi ikke kan tilbyde det nu, og derfor ekskluderer en særlig gruppe. Men det er den ramme, der er sat op på behandlingen nu. Men det er et skridt, der måske bliver taget senere«, påpeger Inger Vest Nielsen, der er afdelingslæge ved Valmuen i København.

»Jeg er ikke afvisende over for sådan et projekt«, fortsætter hun.

Rober Olsen og ’Mændenes hjem’ har i et åbent brev opfordret Sundhedsstyrelsen til at ændre sin vejledning, så den også inkluderer rygeherion.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce