Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Et klip fra den officielle danske film, som skal få os til at stemme om tronfølgerloven.

Et klip fra den officielle danske film, som skal få os til at stemme om tronfølgerloven.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

PR-bureau tavs om planket tronfølgefilm

Reklamebureau vil ikke sige noget om, de har fået lov til at kopiere engelsk film. Sagen er på vippen siger, ekspert.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks største reklamebureau, Kunde & Co forholder sig fortsat tavs om, hvorvidt deres stærkt kritiserede kampagnefilm, som skal få danskerne til at stemme om tronfølgeloven, direkte er planket fra England.

»Jeg kan svare, at vi ikke udtaler os om vores kundeforhold«, siger Ulrikke Koch, der er kommunikationschef i Kunde & Co.

Det er Statsministeriet, der står som afsender af kampagnefilmen, der er produceret for offentlige midler.

Det er inspiration Der er flere ligheder end forskelle mellem Statsministeriets tronfølgefilm og en film lavet af den britiske komiker Harry Enfield udsendt på BBC.

Ifølge Statsministeriet har Kunde & Co oplyst, at de har ladet sig inspirere, af det engelske forlæg.

Men Ulrikke Koch fra reklamebureauet vil ikke sige noget om, hvorvidt bureauet har talt med Harry Enfield om, at bruge hans forlæg så tæt, som tilfældet er.

Er det der tale om et plagiat eller en inspiration fra Harry Enfield?

»Det kan man jo mene«, siger Ulrikke Koch fra Kunde & Co.

Men hvad mener I?

»Jeg vil ikke udtale mig. Det er den besked, jeg har fået. Det plejer vi ikke at gøre, når det drejer sig om vores kundeforhold«, siger Ulrikke Koch.

Statsministeriet har oplyst, at I har fortalt, at I er inspireret af den engelske film. Er det rigtigt?

»Det har de så oplyst, ja«, siger Ulrikke Koch.

Filmen er på vippen
Ifølge Hanne Kirk Deichmann der er lektor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet og specialist i ophavsret befinder Kunde og Co’s film sig i en gråzone.

»Sagen er efter min mening interessant, fordi den er på vippen. Der er en sammenhæng langt nede i detaljen mellem de to film, og den er i hvert fald ikke tilfældig«, siger Hanne Kirk Deichmann.

Hun har set de to film på YouTube.

»Kunde og Co er gået tæt på et eksisterende produkt, der er ophavretligt beskyttet, og som også er omfattet af reglerne for god markedsføringsskik. Man må ikke snylte på en andens produkt og good-will«, siger hun.

Nødvendigt med plads til at ytre sig
Hanne Kirk Deichmann vil ikke sige noget om, hvorvidt kampagnefilmen om tronfølgeloven er udtryk for en lovlig inspiration eller et ulovligt plagiat.

»Den befinder sig i en gråzone. Der kan være et problem i, at man går ud og laver et kommercielt produkt, som den her reklamefilm jo er, og placerer sig så tæt på en andens kunstneriske produkt«, siger specialisten.

»På den anden side er det også nødvendigt, at der er i samfundet er en vis plads til at ytre sig både kunstnerisk og kommercielt«, siger Hanne Kirk Deichmann.

Skattekroner bliver brugt på propaganda

Filmen er stærkt kritiseret for at drive propaganda for at få danskerne til at stemme ja til en ændring i grundloven, der drejer sig om loven om tronfølge i kongehuset.

»Det er jo tydeligt, at filmen er lavet for at få danskerne til at stemme ja til forslaget«, siger Borgerligt Centrums formand, Simon Emil Ammitzbøll til Ekstra Bladet.

»Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at Statsministeriet bruger skatteborgernes penge på at drive propaganda for et bestemt synspunkt«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden