Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommunal appel: Meld din nabo

Socialt bedrageri er i voldsom vækst. Overalt i landet opruster kommunerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stadig flere kommuner opfordrer borgerne til at anmelde naboen, genboen eller arbejdskollegaen, hvis de hæver sociale ydelser, de ikke er berettiget til.

Furesø, Gribskov, Hillerød og Frederikssund er blandt de kommuner, der inden for det seneste halve år har givet borgerne mulighed for at melde hinanden. Og flere er på vej.

Anmeldelserne kan enten ske ved et opkald til kommunens kontrollanter eller på den kommunale hjemmeside, hvor et særligt skema giver borgerne mulighed for at beskrive bedrageriets karakter og navn og adresse på den formodede bedrager.

I Gribskov kan borgerne ligefrem vedlægge foto af de umoralske medborgere eller henvise til en Facebookprofil.

»Hidtil har vi ikke aktivt opfordret borgerne til at give os anonyme tip, men tiderne har ændret sig, vi befinder os i en økonomisk krise, snyderiet vokser og tolerancen falder«, siger Annette Larsen, leder af kontrolgruppen i Gribskov Kommune, der på et halvt år har modtaget 60 henvendelser om socialt bedrageri, der indtil videre sparet kommunen for 1,3 millioner kroner på kontoen.

Hustruen kan høste
Overalt i landet opruster kommunerne indsatsen mod socialt bedrageri.

»Vi har så mange sager, at vi har svært ved at følge med«, siger Thomas Jakobsen, direktør for Borgerservice i Københavns Kommune. Her har to ekstra medarbejdere netop fået plads i kommunens særlige kontrolgruppe, der nu beskæftiger otte ansatte i jagten på sociale bedragere. Sidste år hentede gruppen 16 mio. kroner hjem til kommunen, i år er målet 18 mio.

»Og så opretter vi også en særlig hjemmeside, hvor københavnerne kan anmelde personer, de mener snyder med kontanthjælpen, boligsikringen eller andre sociale ydelser«, siger Thomas Jacobsen.

Især fiktive flytninger udløser ulovlige sociale ydelser, når manden i familien angiveligt flytter langt hjemmefra og overlader børn og udgifter til hustruen. Hun kan i bedste fald både få boligsikring, børnetilskud, friplads i børnehaven og underholdsbidrag.

Alt i alt omkring 12.500 kr. pr. måned.

»Hvis blot et enkelt forældrepar i hver af kommunens 40 institutioner laver det nummer, så koster det os seks millioner kroner om året«, siger Janne Nielsen, leder af kontrolgruppen i Frederikssund Kommune.

Flere melder kriminalitet
Her fik borgerne for 14 dage siden mulighed for at anmelde socialt bedrageri anonymt på kommunens hjemmeside.

»Vi har fornemmelsen af, at det, vi finder, kun er toppen af isbjerget«, siger Janne Nielsen.

I Horsens er mængden af henvendelser om socialt bedrageri vokset så stærkt, at to nye medarbejdere bliver ansat.

»Der er en besynderlig accept af denne her form for snyd. Dem, der snyder, er komplet ligeglade med, at det er de andre borgere, der kommer til at betale«, siger Jan Olesen, afdelingsleder i Horsens Borgerservice. Men samtidig fornemmer kommuner og eksperter, at tolerancen er meget lille blandt dem, der ikke snyder.

»Når velfærden er truet, er det for mange danskere helt uacceptabelt, at nogle kører på frihjul«, siger Torben Tranæs, forskningschef i Rockwoolfonden, der forsker i sort arbejde og socialt bedrageri:

»Samtidig har vi set de seneste år, at danskerne i stigende grad anmelder alle former for kriminalitet. Når kommunerne gør det nemt at anmelde socialt bedrageri, så vil rigtig mange også benytte muligheden«, siger forskningschefen.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden