Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Abdulle Ahmed har været indlagt på det psykiatriske hospital Sikringen i årevis, men billeder på tv-skærmen gør ham til en del af dagligdagen hos familien i København. Storebror Liban, lillebror Mohamoud, storebror Yusuf og far Ahmed Abdulle Yusuf håber alle på at få ham hjem.
Foto: JACOB EHRBAHN

Abdulle Ahmed har været indlagt på det psykiatriske hospital Sikringen i årevis, men billeder på tv-skærmen gør ham til en del af dagligdagen hos familien i København. Storebror Liban, lillebror Mohamoud, storebror Yusuf og far Ahmed Abdulle Yusuf håber alle på at få ham hjem.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykisk syg spændt fast i seks år

Antallet af bæltefikseringer på det psykiatriske hospital Sikringen stiger voldsomt. Ombudsmanden vil have forklaring.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De mest sindssyge patienter i landet bliver i voldsomt stigende grad spændt fast i bælter.

En patient har været bæltefikseret stort set hver dag og flere gange om dagen, siden han blev indlagt mod slutningen af 2001. Det fremgår af et nyt notat fra Folketingets Ombudsmand.

Bæltefikseringer femdoblet
Personalet på Sikringen i Nykøbing Sjælland, hvor 30 af landets mest sindssyge og mest farlige patienter er indlagt, lagde patienter i bælte 519 gange i 2007. Det er mere end fem gange så meget som i 2002, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Det var netop på Sikringen, at Ombudsmanden sidste år mødte en patient, der ifølge notatet »stort set har været tvangsfikseret, siden han kom til Sikringsafdelingen (i 2001)«.

Talsmand Karl Bach fra Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, LAP, har aldrig før hørt om en patient, der har været bæltefikseret over en så lang periode.

»Sagen forstærker indtrykket af, at den danske psykiatri er i dyb krise. Når personalet ikke kan få medicinens kemiske spændetrøje til at virke, spænder de folk fast. Det er mishandling«, siger Karl Bach.

Målet er at begrænse tvang
Danmarks erklærede politik på området er at begrænse brugen af tvang på hospitalerne mest muligt.

Så sent som i december vedtog Folketinget at opfordre »regeringen til at fortsætte indsatsen for at nedbringe anvendelsen af tvang i psykiatrien«.

Torturkomité kritiserer fastspænding
Netop Sikringen var under voldsom kritik inden jul, efter at Europarådets Torturkomité anklagede Danmark for at mishandle psykisk syge ved at spænde dem fast dagligt gennem flere måneder.

Det blev også afsløret, at Sikringen anvendte en ulovlig form for bæltetvang mod nogle af patienterne. Inspektionschef ved Folketingets Ombudsmand, Lennart Frandsen, siger, at psykiatriske afdelinger har pligt til at begrænse brugen af tvang mest muligt:

»Der er en voldsom stigning i brugen af tvang på Sikringen, og det påkalder sig opmærksomhed. Derfor beder vi dem om en skriftlig forklaring på den udvikling«.

Afdelingsleder: Bælter er nødvendige
Hos Sikringen siger viceafdelingsleder Nomi Vejgård, at stigningen i brug af tvang handler om få patienter, der ikke får det bedre af medicin. De er så psykotiske, angste og farlige, at det er nødvendigt at bæltefiksere dem – en af dem er patienten, der har været spændt fast gennem seks år.

»Han overfalder personale og medpatienter, fordi han er så syg, som han er. Når han er fikseret, har vi mulighed for at skabe kontakt med ham ved at læse og spille spil med ham. Almindeligvis kan vi løsne bæltet indimellem. Det gør vi, så snart der er grundlag for det«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden