Royalist. Vietnamesiske Dang Duong Bang har malet sin fødselsdagsgave til dronning Margrethe, som han ser hende. Ikke med øjnene, men med hjertet. Billedet er 125 x 90 cm.

Royalist. Vietnamesiske Dang Duong Bang har malet sin fødselsdagsgave til dronning Margrethe, som han ser hende. Ikke med øjnene, men med hjertet. Billedet er 125 x 90 cm.

Danmark

Dang Duong Bang: Jeg har set alle dronningens nytårstaler

Dronning Margrethe dansede folkedans, da vietnamesiske Dang Duong Bang så hende første gang. Han syntes, hun var smuk. Nu er han biokemisk forsker, og i dag vil han give hende en meget personlig gave.

Danmark

Dang Duong Bang er ret sikker på, at han har set den meget høje dame før. Hun er klædt i en gammeldags kjole og har en lille kyse på hovedet; hun danner et helt naturligt midtpunkt i rækken af folkedansere. Alligevel kan han ikke rigtig placere hende.

Året er 1990, og Dang Duong Bang er i Danmark for første gang. Det er også første gang, han ser dronning Margrethe.

Selv er han født og opvokset i Vietnam, men har fået chancen for at rejse til Holland for at videreuddanne sig. Et besøg hos en studiekammerat, der oprindelig kommer fra Birkerød nord for København, er blevet udvidet med et lokalt folkedanserarrangement. Det er kammeraten, der fortæller, at den høje dame er dronningen.

TIP OS Nytårsaften ser han hende igen. I fjernsynet, hvor hun revser nationen og opfordrer danskerne til at udvise mere varme og venlighed – også dem, vi ikke kender. Muren i Berlin er faldet, verden er et koldt sted, men vi skal være varmere og bedre ved hinanden. Han forstår ikke ordene, men dronningen gør et enormt indtryk.

SE BILLEDSERIE

Det har ikke ændret sig siden, og derfor skal dronningen nu have et portræt, han har malet til hende. I fødselsdagsgave, fordi hun fylder 70 år.

»Jeg håber, at hun kan mærke, det kommer fra hjertet. Og at hun kan se, jeg er inspireret af H.C. Andersen. Ham elsker jeg nemlig. Jeg er ikke sikker på, danskerne ser alt det håb, der er i hans historier, men når man er vokset op i krig og fattigdom, så betyder det noget. Når man ser de gode ting, glemmer man de grimme«, siger Dang Duong Bang, der allerede som dreng kunne genfortælle adskillige af den danske nationalforfatters eventyr.

Han er selv blevet næsten 60 år og bor nu i Århus, hvor han arbejder som seniorforsker ved Danmarks Teknologiske Institut. Med avanceret forskning af især bakterier på molekylærniveau inden for området fisk, fjerkræ og pelsdyr.

Men han har ingen familie at passe, og ved siden af forskningen finder han tid til at male og lave store kollager af japansk og koreansk avispapir. Materialet tager han med hjem, når han er ude at rejse i forbindelse med sit job, og snart har han nok til en 60 meter lang opgave, han skal udføre i USA.

Et smukt land uden krig

»Jeg har set alle dronningens nytårstaler, siden jeg fik mit job og flyttede til Danmark. Det var i 1998«, siger Dang Duong Bang og kan pludselig ikke kontrollere sin stemme længere. Fordi han bliver så rørt over, at hans danske venner rejser sig op, når Margrethe kommer på skærmen. Fordi han selv er vokset op i et land i krig, hvor mange af hans venner blev dræbt. Og fordi han nu lever i så smukt et land, hvor danskerne forstår at sætte pris på historien, får han forklaret lidt senere.

LÆS OGSÅ Siden sit første møde med dronningen har han fulgt hende trofast. Gennem historier fra venner, artikler i alverdens aviser samt tv-programmer på både dansk tv, CNN og BBC. Engang så han endda sin bror i baggrunden i en udsendelse, da prins Henrik besøgte en skole i Vietnam. Men det er dronningen selv, der betyder mest. »Hun opfører sig som et normalt menneske, og hun holder ikke afstand, som de gør i Holland eller England. Hun er ikke fjern. En utrolig venlig person, og så er hun meget klog. Du kan se min kærlighed til hende i billedet«, siger Dang Duong Bang. Portrættet af dronningen forestiller hende ikke, som hun i virkeligheden ser ud. I stedet har Dang Duong Bang efter asiatisk tradition forsøgt at fremstille den følelse, som hun giver ham. »Vi observerer, mærker i hjertet, fanger ånden i det. Hun er kommet til at se meget ung ud, og jeg har malet hende, så man kan se, der kommer noget ud fra hende. Hun stråler«, siger han.

LÆS PORTRÆT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Maleriet er lavet på en baggrund af brunt papir, der er gjort vådt, tørret og glattet igen. Kjolen er en kollage af japansk og kinesisk avispapir, der omhyggeligt er klistret og lagt, så det skal se ud, som om kjolen er tyk og af silke eller satin. Derefter er papiret malet med hvidt.

Kjolen er foret med turkis, fordi det er en farve, dronningen selv bruger og er glad for, og den inderste del er malet med bølgesymboler, der i Vietnam sidestilles med kongelighed.

»Jeg havde et problem med tænderne. De er ret store, og hun ryger meget. Så jeg har valgt ikke at male dem og så heller ikke øjnene, for at det skal passe sammen«, siger Dang Duong Bang, der kalder sit billede for ’Dronningens nye kjoler’ – inspireret af H.C. Andersens eventyr om kejserens nye klæder.

Men i modsætning til kejseren har den danske dronning tøj på, og kunne han sige noget direkte til hende, skulle det være, at hun har et smukt land, og at hun er hjertet i det.

Det er det, han vil vise hende, når han i dag tager til Amalienborg med sit portræt. Til porten ved Det Gule Palæ, hvor alle, der ønsker det, kan aflevere en personlig fødselsgave og skrive en hilsen på gratulationslisterne.

Gaver kan afleveres mellem 9 og 16, og listerne ligger fremme mellem 10 og 14.

QUIZ MED

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce