Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykolog: Cølibat gør ikke folk pædofile

Cølibat er ikke sundt, men livsstilen fremprovokerer ikke pædofili, siger psykolog.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»De er pædofile, før de bliver optaget i den katolske kirke. Det er ikke noget, de bliver efterfølgende af livet i cølibat«.

Sådan lyder det fra psykolog, sexolog og parterapeut Hanne Pedersen, efter at den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, offentligt har afvist, at påbuddet om cølibat er grunden til, at katolske præster har forgrebet sig på børn.

»Der er ingen sammenhæng mellem cølibat og pædofili, men cølibat er med til at skabe stærkt sexfrustrerede individer«, siger Hanne Pedersen til politiken.dk

Misbrugt som børn Hanne Pedersen arbejder i sit virke som psykolog dagligt med ofre for pædofile. Hun mener, at der er flere klare fællestræk mellem mænd med pædofile præferencer.

Ifølge hende er præsterne pædofile, længe før de kommer ind i kirken.

LÆS OGSÅ

Hun påpeger, at mange af dem allerede fra barnsben muligvis har oplevet overgreb.

»En høj procent af de pædofile, som jeg har beskæftiget mig med, har selv været misbrugt som børn. Derudover har de enten været udsat for vold eller omsorgssvigt«, siger Hanne Pedersen.

Tænder på samme aldersgruppe
De fleste pædofile er mænd, men der findes også få kvindelige pædofile, der tænder på børn.

Man kan så stille sig selv spørgsmålet, hvorfor de forgriber sig på børn, når de selv har oplevet smerten ved et overgreb.

»Den aldersgruppe, som pædofile tit tænder på, afspejler faktisk den samme alder, hvor de selv blev udsat for overgreb«, påpeger Hanne Pedersen.

»De gør det primært for at fortrænge smerten af deres traumer. Ved at forgribe sig på andre børn, opfatter de ikke sig selv som ofre længere. Derved er de i kontrollen, og ikke de svage og hjælpeløse børn, som de var, da overgrebene fandt sted«, fortsætter Hanne Pedersen.

Det er ikke sikkert, at de vil forgribe sig på børn, men de vil på eller anden måde afreagere seksuelt, når de holder deres seksuelle trang nede så længe

Cølibat skaber ikke pædofile
Men Hanne Pedersen mener ikke, at cølibatlivet er med til at skabe pædofile præferencer hos katolske præster.

Alligevel påpeger hun, at det kan være med til at komplicere og pervertere præsternes sexliv, idet det er under konstant pres.

»Om vi vil det eller ej, så er sex en del af menneskets natur. Det kan vi ikke komme uden om. Når præster går og undertrykker deres seksuelle lyst konstant, vil det da helt klart gå grassat for dem på et tidspunkt», siger hun.

»Det er ikke sikkert, at de vil forgribe sig på børn, men de vil på eller anden måde afreagere seksuelt, når de holder deres seksuelle trang nede så længe«, fortsætter hun.

Cølibat er egoistisk

Hanne Pedersen pointerer, at det kun er få mennesker, der kan klare et liv i cølibat. Ifølge hende kræver det helt særlige egenskaber.

»At afholde sig fra sex er ikke let. Det kræver en massiv udholdenhed, intelligens og psyke. Men det er de færreste, der faktisk får noget positivt ud af denne livsstil«, forklarer Hanne Pedersen.

LÆS OGSÅ

Hun mener endvidere, at livsstilen er egoistisk og uden hjemmel i Bibelen.

»Der er ikke belæg for det nogen steder i Bibelen. Så jeg forstår det ikke. Gud har da ikke skabt mennesket med en seksualitet og så lagt et forbud mod det. Det er egoistisk, men min mening er underordnet. Det handler om, at det bare er usundt for mennesket at leve uden sex«, siger psykologen.

Rettelse: Vi skrev i en tidligere version af denne artikel, at Hanne Pedersen behandler pædofile. Det var ikke korrekt og er nu rettet til, at Hanne Pedersen behandler 'ofre for pædofile.'

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden