Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Godnat. En politiken.dk-læser har ikke sovet i en rigtig seng siden i torsdags. Det er dog ikke ham på billedet, men derimod en canadisk rejsende.
Foto: ANDREW VAUGHAN/AP

Godnat. En politiken.dk-læser har ikke sovet i en rigtig seng siden i torsdags. Det er dog ikke ham på billedet, men derimod en canadisk rejsende.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejsetid London-København: 41,5 timer

»Jeg er vildt træt og sulten«, siger politiken.dk-læser efter fire nætter på gulve og togsæder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Først så skal vi med bil, og så med tog…«, synger Poul Kjøller i Rejsesangen.

Og hans beskrivelse af den snørklede rute fra A til B er sigende for den hjemtur, som har udviklet sig til noget af en prøvelse for alle de, der er ramt af aflyste fly og en askesky, der bare bliver hængende.

En af dem er politiken.dk-læser Katrine Turner fra Århus. Hun måtte køre i lejet bil fra London til Dover, derfra med færge til Calais, så videre i en ny lejet bil til Amsterdam. Overnatningen måtte foregå i Den Haag og derfra via Amsterdam Shiphol til Århus i en ny lejet bil.

Jeg er vildt træt og sulten

»Rejsetid: 41,5 timer«, konstaterer hun.

Hjemme i en rigtig seng Også Jeppe Rohde fra Nørrebro har haft en lang tur hjem. Han blev fanget på vejen hjem fra Bangkok i en transithal i Moskva Lufthavn, hvor han sammen med sin kæreste måtte overnatte to nætter på gulvet.

Til sidst fik de et visum, så de kunne slippe ud af terminalen og påbegynde rejsen hjem.

»Herefter kørte vi med tog gennem Hviderusland til Warsawa og videre til Berlin. Vi kom hjem for et par timer siden«, lyder det fra Jeppe Rohde.

Siden natten til torsdag har han ikke sovet i en rigtig seng, og han understreger:

»Jeg er vildt træt og sulten«.

På vej mod Brennerpasset
Så er der mere højt humør i en taxabus fra Milano. Her sidder Anders Brun, der er daglig leder i Hans J. Wegners tegnestue. Lige i dag er han nu også kaptajn på en bus, der har samlet i alt syv mennesker, der alle skal hjem til Danmark.

»Det er en glimrende bil og en glimrende chauffør, så stemningen er bestemt god. Og udsigten til bjergene gør det endnu bedre – vi nærmer os Brennerpasset nu. Det er rart at kunne mærke, at man flytter sig«, fortæller han over mobiltelefon.

Han syntes ellers, at han var heldig, da han og hustruen torsdag eftermiddag nåede med på et af de sidste fly fra Kastrup til Milano, hvor der har været international møbelmesse.

Milano-København: 30.000 kroner
Da både messe og weekenden gik på hæld, var luftrummet stadig lukket, og det kunne ikke betale sig at tage til lufthavnen. I stedet tog Anders Brun derfor ind til banegården. Ligesom »tusindvis af andre«.

»Det tog gennem to-tre forskellige køer gennem forskellige skranker, der havde jeg vel brugt fire timer. Da jeg endelig nåede frem til den rette kasse, var alle billetter udsolgt indtil torsdag«, siger han.

Og så længe kunne han ikke vente, for ægteparrets femårige søn fylder seks år onsdag.

»Det skulle jeg nå hjem til, uanset prisen. Der skal gaver på bordet og holdes morgenbord. Og det når vi«, siger en lettet Anders Brun.

Med hjælp fra blandt andet det danske generalkonsulat i Milano fik han fyldt bussen op med fem andre, som at dømme på snakken i baggrunden også nyder turen.

To af medpassagerne er endda nogle af Anders Bruns venner, der »også er møbelfolk«, og som var på vej hjem fra Damaskus i Syrien.

»De har rejst via Istanbul og Rom, og de kom ind med toget til Milano måske 15 minutter før, vores bus kørte. Så de har lidt haft heldet med sig«, siger han.

Den samlede pris for turen: 4.000 Euro (30.000 kroner).

Egentlig skulle de have været otte i bilen, men der var en, der ikke mødte op. Derfor lander prisen for turen hjem på knap 600 euro pr mand, eller lidt over 4.000 kroner.

»Det er en streg i regningen, men nu skal vi bare hjem«, siger Anders Brun.

Hjælp til strandede

Ligesom mange andre strandede turister og forretningsrejsende havde han også annonceret turen på hjemmeside roadsharing.com.

Mange bruger desuden Twitter ved at søge på #ashtag, #putmeup, #stuckineurope eller #getmehome.

Facebookgrupper, der skal samle folk i taxaer eller busser, dukker også op. En af dem er den svenske gruppe Carpool Europe (eksternt link).

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden