Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DR's vagthund kritiserer udsendelse

Skjult kamera bør kun benyttes i tilfælde, hvor andre muligheder for at dokumentere en historie er udtømt, siger DR's seerredaktør.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks Radios interne vagthund mener, at kæden endnu en gang er sprunget af for journalisternes brug af skjult kamera.

Kritikken kommer oven på DR's tv-indslag 10. februar om overmedicinering på det socialpsykiatriske bocenter Ringbo i Bagsværd.

»Der er al mulig grund til at lave kritisk journalistik om dette i den bedste sendetid. Men dygtige journalister burde kunne lave historien, uden at man over et halvt år behøvede at anbringe et skjult kamera midt i en så udsat gruppe. Udfordringen er at omsætte sådanne vigtige sager til godt, kritisk og vedkommende fjernsyn - uden at misbruge det skjulte kameras forræderiske dramatiske effekt«, konkluderer Jacob Mollerup, Lytternes og seernes redaktør i Danmarks Radio.

Vidtgående skridt DR's ombudsmand har tidligere kritiseret public service-stationens brug af skjult kamera for ikke at tage hensyn til de involverede mennesker på de skjulte optagelser. Det skete i forbindelse med DR's reportage om kritisable forhold for beboerne på plejehjemmet Fælledgården. I den forbindelse fik DR også en markant kritik af Pressenævnet.

Men nu begår tv-journalisterne fejltagelsen igen, skriver han i et indlæg.

»Det er først og fremmest afvejningen af de forskellige hensyn, den er gal med: Der skal særligt meget til for at begrunde anvendelse af skjult kamera her. Det handler om psykisk syge mennesker, der bl.a. kan lide af skizofreni. At anbringe en person under dække i et sådant miljø og endda lave skjulte optagelser, der strækker sig over et halvt år, er et vidtgående skridt over for de sårbare beboere«, skriver Jacob Mollerup.

Skjult kamera bør være sidste udvej

Han mener, en række forhold bør opfyldes, før tv-journalister tyer til brugen af skjulte optagelser. Således bør det være stort set umuligt at afsløre problematikken på anden vis end et gemt kamera.

»Det er her, kæden springer af: Der er en stribe andre muligheder for at lave historien - helt uden det skjulte kamera«, skriver Lytternes og seernes redaktør.

Indslaget blev bragt i '21 Søndag' i sidste uge og blev produceret af selskabet Bastard Film for DR. Efterfølgende har den særlige journalistiske metode også fået massiv kritik fra fagfolk. Således har fagforeningen for alt pædagogisk personale i Københavns Kommune, LFS, kaldt indslaget »tendentiøst og uetisk«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden