Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: BAZ RATNER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anholdte tunesere skal for retten

De to tunesiske mænd, der er anholdt af PET, kan måske blive i landet, hvis de klager over udvisning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To af de mænd, der er mistænkt for at planlægge et drab på en af Muhammed-tegnerne, kommer i morgen for retten i den københavnske dommervagt.

Trods forlydender om det modsatte, er mændene altså ikke allerede blevet udvist af Danmark.

Hos Rigspolitiets udlændingeafdeling oplyser politiassessor Britt Rønne, at der planlægges et retsmøde i morgen. Men man skal ikke forvente, at hele sagens indhold vil blive rullet op i retten.

»Det vil alene have til formål at tage stilling til, om man kan godkende frihedsberøvelsen af dem og om der er grundlag for at opretholde den«, siger hun til Ritzau.

Godkendelse fra minister Ganske opsigtsvækkende endte anholdelsen af de i alt tre mænd helt uden grundlovsforhør. De to var udenlandske statsborgere og kunne derfor tilbageholdes efter udlændingelovens regler.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har allerede taget stilling til, at de kan udvises rent administrativt af Danmark, fordi man skønner, at de udgør en trussel mod statens sikkerhed.

Den sidste mand er marokkaner, men dansk statsborger. Men politiets materiale mod ham var altså så spinkelt, at selv om han blev sigtet efter terrorparagraffen, så er der ikke grundlag for at kræve ham fængslet.

Tunesere kan klage sig til at blive
Advokat Frank Wenzel er blevet bedt om at repræsentere den ene af de to tunesiske mænd.

»I stedet for at køre en retssag vælger myndighederne at køre sagen på en anden måde ad de administrative veje. Det er et retssikkerhedsproblem, for grundlaget vil ikke umiddelbart blive prøvet«, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

De to tunesiske mænd, der har opholdt sig i Danmark i en årrække, har en teoretisk mulighed for at slippe for udvisningen, hvis de vælger at klage til Integrationsministeriet eller til Flygtningenævnet.

Efterretningstjenesten havde tirsdagen igennem da også travlt med at understrege, at man havde foretaget de tre anholdelser af præventive grunde - altså for at forhindre et drab på Kurt Westergaard, der tegnede den mest omstridte af Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Ikke håndgribelige beviser

Dermed tyder alt på, at man hos PET har valgt at lave en såkaldt 'knuser', hvor man går ind og bryder en potentiel terrorcelle op, før den kan nå at fuldføre sin forbrydelse. Selv om tjenesten tilsyneladende har overvåget de tre mænd i måneder, så er der bare ikke dukket håndgribelige beviser op.

Det kan hænge sammen med, at hvor man i andre terrorsager har kunne bevise, at de mistænkte søgte bombeopskrifter på nettet eller eksperimenterede med at fremstille deres eget sprængstof, så kan det i en drabssag være svært at skaffe det afgørende bevis, med mindre man griber ind i netop det sekund, hvor drabet skulle foregå.

Endelig vil PET også gerne undgå at komme i den situation, at man i en retssag skal fremlægge alle sine beviser, og dermed afsløre sin arbejdsmetoder og mulige internationale kilder.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden