Nabokrig om gylle gør folk syge

Kvalme, hovedpine, allergi, depression - det kan være konsekvenserne af gyllekrig mellem landmænd og naboer, viser undersøgelse.

Danmark

Gyllekrigen mellem landmænd og naboer kræver et stigende antal ofre på begge sider af hegnet.

Naboerne til svinefarmene kæmper især med kvalme, hovedpine og allergi, mens stadig flere landmænd får depressioner og må behandles medicinsk og hos psykolog, ikke mindst når de kommer på kant med naboerne.

Det viser meldinger og undersøgelser fra landboforeningerne, Arbejdsmiljøinstituttet, Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) og Landsforeningen for Gylleramte.

'Landmænd hader bøvl'
»Mange landmænd mister gejsten efter at være blevet ugleset i deres landsby«, siger Susanne Sander, socialkonsulent for Landbo Fyn, Landbo Nord og andre landboforeninger i Jylland.

Ifølge Sander hader landmænd bøvl og uvenskab, så hvis de i forvejen er stressede over renteudgifter, personalemangel og andre problemer med bedriften, kan en lokal konflikt om gylle og lugtgener ramme hårdt. Især hvis deres børn også inddrages og for eksempel bliver drillet i skolen.

At landmanden i dag bliver nedslidt psykisk snarere end fysisk bekræftes af den nye undersøgelse 'Under åben himmel' fra CASA. 2-3 procent lider af alvorlig stress og har symptomer som ondt i maven, trykken for brystet og koncentrationsbesvær.

Færre men værre sager
Meldingerne om de flere sygdomstilfælde kommer på et tidspunkt, da antallet af klager over svinefarme falder i Naturklagenævnet.

En af årsagerne til faldet er, at grisene bliver samlet på færre, men større farme. Derved bliver færre naboer bebyrdet, men de, der må døje med lugtgener, bliver hårdere ramt - og derfor kører sagerne oftere op i en spids.

Regeringen valgte i går at bruge en kvart mia. kr. over tre år på at gøre ny teknik klar til at løse landbrugets miljøproblemer. Gyllelugt står højt på dagsordenen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce