0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hver fjerde præst overvejer at stoppe

Kirkeminister Bertel Haarder kalder præsterne pylrede.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
LILLEJORD HILDE
Foto: LILLEJORD HILDE

Hver fjerde præst overvejer at lægge kjortelen. - Arkivfoto: Hilde Lillejord

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mere end hver fjerde præst i folkekirken har inden for det seneste år været tæt på at pakke præstekjolen væk og finde et andet arbejde.

Helt præcist har 27 procent af præsterne overvejet at stoppe, viser en undersøgelse, Kristeligt Dagblad har foretaget.

Kirkeminister Bertel Haarder (V) beskylder præsterne for at pylre.

Ikke tilfredse med arbejdsforhold
At så mange præster kan være på vej væk fra præstegårdene vækker bekymring hos deres fagforening, Den Danske Præsteforening, som holder repræsentantmøde i Middelfart i dag og i morgen.

»Mange oplever ikke deres arbejdsforhold som tilfredsstillende, når det for eksempel gælder bopæl eller mulighed for familieliv. Desuden er særligt begyndelseslønnen for lav. Der kan også ligge andre forhold bag tallene. For eksempel at præster er godt uddannede og gerne vil prøve at finde anvendelse for deres uddannelse i andre sammenhænge«, siger præsternes formand, Helle Christiansen til avisen.

En stor undersøgelse viste i 2002, at langt flere præster end andre danske lønmodtagere oplevede deres arbejde som psykisk belastende. Den situation er ikke blevet meget bedre, påpeger præsternes formand.

»Har særlig tryghed«
Præsterne finder ikke forståelse hos kirkeminister Bertel Haarder.

»Jeg vil advare præsterne imod at komme ind i en stime af utilfredshed. Fra Kirkeministeriets side betragter vi præstegerningen som noget helt specielt, og derfor har præsterne en ganske særlig tryghed i ansættelsen, og de er sikret en tjenestebolig, som de betaler en yderst rimelig husleje for. Derfor bør præsterne og deres forening holde sig for gode til opfatte sig selv som lønmodtagere og en almindelig lønmodtagerorganisation. Intet får de ud af det bortset fra at skade både sig selv og folkekirken«, siger Bertel Haarder til Kristeligt Dagblad.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce