0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Barfoed garanterer: Fejlen er rettet

Forbrugerminister Lars Barfoed (K) kalder det uacceptabelt, at hans styrelse sidste år ikke formåede at forhindre folk i at blive syge af et italiensk parti kød.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

»Vi har nu skabt den fornødne sikkerhed«, siger Lars Barfoed. - Arkivfoto: Finn Frandsen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Uacceptabelt. Men procedurerne er blevet strammet op, så det kan ikke ske igen.

Sådan lyder reaktionen fra forbrugerminister Lars Barfoed (K) efter, at Politiken har afsløret, at fødevarestyrelsen sidste år lod danske forbrugere spise kød fra Calzi i Italien, selv om styrelsen både i marts og juli 2005 havde fundet den frygtede salmonellatype DT104 i kød fra det italienske slagteri.

»Det er ikke acceptabelt, at når man bliver opmærksom på, at der er en producent, der har sendt inficeret kød ind i Danmark, at man ikke sørger for at hele fødevarestyrelsen bliver opmærksom på det og får det bremset«, siger Lars Barfoed til Ritzau.

Tjek manglede
Kødet fra Calzi blev i første omgang destrueret, men styrelsen tjekkede ikke, om der var mere farligt kød fra slagteriet i omløb i Danmark.

Derfor opdagede styrelsen ikke, at en restaurant i Århus lå inde med salmonellainficeret kød fra slagteriet i Italien, og restauranten serverede kødet for gæster i slutningen af juli og gennem hele august sidste år.

30 blev registreret syge, men myndighederne vurderer, at op mod 300 måtte lægge sig.

Procedurestramninger
Lars Barfoed siger, at problemet har ligheder med det fra den såkaldte hindbærsag. Så i dag burde noget lignende ikke kunnet opstå:

»Da jeg blev opmærksom på det, lavede jeg en række procedurestramninger, som skal sikre, at det ikke kan ske igen. Jeg mener, at vi har fået skabt den fornødne sikkerhed. Men det er selvfølgelig et område, vi følger meget nøje, fordi vi vil sikre, at de opstramninger, vi har lavet, også er tilstrækkelige. Men det mener vi altså, at de er«, siger Lars Barfoed.

Kan ikke huske sagen
Han kan ikke huske, om han har hørt om sagen om det italienske kød på forhånd, siger Lars Barfoed:

»Vi havde hindbærsagen, og fødevarekontroludvalget gennemgik en række sager. Men så vidt jeg husker, var denne her sag ikke i blandt dem«, siger Barfoed.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce