0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Drop sodavanden og tab dig

To store amerikanske undersøgelser bekræfter endegyldigt, at der kan være mange kilo at tabe, hvis man dropper sodavand med sukker i.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

Nu er det dokumenteret. Sodavanden feder! Denne mand i USA lider dog endnu ikke udtalt af sukkerets skadelige virkning på vægten. - Arkivfoto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En sodavand om dagen, et halvt kilo tykkere om måneden.

Sådan beskriver Cara Ebbeling, ph.d. og medforfatter til et nyt studie om sodavand, sammenhængen mellem sukret boblevand og fedme.

»Sukrede drikkevarer synes at give en enorm tilførsel til vægten«, siger hun til webstedet MedPageToday.

Tabte sig halvt kilo pr. måned
Hendes undersøgelse af overvægtige amerikanske teenagere viser, at det har en særdeles god effekt på de tykkeste teenagere, hvis man tilbyder dem et sukkerfrit alternativ - vand eller light - i stedet for en daglig dåsecola.

De tungeste teenagere tabte sig et halvt kilo om måneden i de 25 uger, undersøgelsen varede. Og det uden at gøre noget andet end at droppe sodavanden.

»Endelig domumenteret«
Studiet er en af to undersøgelser, som Motions- og Ernæringsrådet fremhæver i pressemeddelelsen 'Reduktion i forbruget af sodavand hjælper børn og unge til at tabe i vægt'.

Den anden undersøgelse viser, at mens fedmeforekomsten i en gruppe skoleelever steg med 7,5 procent på et år, steg den slet ikke i en anden gruppe, der skar ned på sit sodavandsforbrug med gennemsnitlig beskedne 0,2 glas per dag.

Men hvad er der nyt i det? Ved vi ikke alle sammen, at man skal holde sig fra for meget cola?

»Mange af de tidligere undersøgelser er blevet kritiseret, også af industrien, for ikke at være gode nok. Nu er der kommet undersøgelser, hvor den videnskabelige metode er mere uangribelig og resultaterne mere entydige«, siger formanden for rådet, professor Bjørn Richelsen.

»Budskabet er klart, at det at drikke sukkerholdig sodavand dagligt kan spille en betydelig rolle, hvis man er overvægtig. Reduktion af sukkerholdige drikke kan ikke stå alene, men det er klart, at hvis vi skal finde frem til en strategi til at bekæmpe fedmeproblemerne, så skal det tænkes med«.

Simpelt indgreb med stor effekt
Professor Arne Astrup, Institut for Humanernæring ved Landbohøjskolen, siger, at amerikanske teenagere drikker langt mere sukret sodavand end danskere:

»Så det er klart, at når du undersøger amerikanske børn med et meget højt indtag af sodavand, og så fjerner sodavanden, så har det en højt effekt. Men jeg synes alligevel, at det understreger, at det er et relativt simpelt indgreb, man kan gøre, som måske har relativt stor effekt«, siger han.

»Oversimplificering«
Bryggeriforeningen, der organiserer store sodavandsproducenter som Coca-Cola og Carlsberg, kalder det »en vild oversimplificering« at udpege en enkelt varegruppe, sodavand, som et selvstændigt problem.

»Det er at undervurdere danskerne. De ved udmærket godt, at sodavand ikke er noget, man taber sig af, det er et nydelsesmiddel, der er sjovt og hyggeligt, men som man ikke skal drikke morgen, middag og aften«, siger kommunikationschef Kaspar Bach.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce