0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rekordfald i antallet af trafikdræbte

Antallet af trafikdræbte er historisk lavt. Frygten for klip i kortet får bilisterne til at sætte farten ned.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens
Foto: Dresling Jens

Antallet af dræbte i trafikken er historisk lavt. 320 mennesker har hidtil mistet livet i 2005 mod 369 trafikdræbte i 2004 - Foto: Jens Dresling

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det bliver stadig sikrere at svinge sig op på cyklen, sætte sig bag rattet eller give sig ud i trafikken til fods.

Antallet af trafikdræbte og -tilskadekomne er kort før årets udgang historisk lavt.

320 mennesker har hidtil mistet livet i 2005 mod 369 trafikdræbte i 2004, der var det laveste antal siden 1947.

Stort skridt
Samtidig er antallet af tilskadekomne i 2005 faldet med cirka 1.000 i forhold til sidste år.

»Forhåbentlig kan vi holde os omkring 330 dræbte i år. Det er et meget stort skridt i den rigtige retning. Hvis den positive udvikling fortsætter til næste år, ser vi ud til at have indfriet vores målsætning om at komme ned på 300 trafikdræbte inden 2012,« siger formand for Færdselssikkerhedskommissionen Karsten Nonbo (V) til Metroxpress. Han roser medierne for at have sat trafiksikkerhed højt på dagsordenen.

»Vi politikere kan råbe og skrige, men det hjælper kun, hvis vi har medierne med. I dag er holdningen til både spritkørsel og hastighed helt anderledes end for få år siden,« siger han.

Hastighed er faldet
Netop for høj fart kan være forskellen på liv og død. Men ifølge Vejdirektoratet har bilisterne lettet foden fra speederen de seneste år. Især efter at klippekortet trådte i kraft i september, er hastighederne på vejene faldet med et par kilometer i timen.

»Der er ingen tvivl om, at klippekortet og politiets skærpede indsats har fået farten ned. Og når farten ryger ned, bliver ulykkerne færre og mindre alvorlige. Derfor vil vi se endnu færre dræbte og tilskadekomne de næste år, i takt med at klippekortet slår igennem i ulykkestallene,« siger projektleder Lars Klit Reiff, Vejdirektoratet.

Flere dræbte knallertkørere
Dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Større Færdselssikkerhed glæder sig også. Men han understreger, at der er behov for at sætte ind over for et stigende antal dræbte knallertkørere.

»Det ser ikke godt ud. Her ligger vi 60 procent fra vores målsætning. Både knallertbranchen, politiet og forældrene til de unge må tage et større ansvar,« siger Jesper Sølund.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce