0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fogh: Briternes budgetudspil er stadig ringe

Briternes andet udspil til EU's kommende budget er stadig tyndt, mener statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han spår forslaget en fifty-fifty chance for at bleve godkendt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dalsgaard Miriam,,,Politiken
Foto: Dalsgaard Miriam,,,Politiken

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) mener stadig, at der kun er en fifty-fifty chance for, at det britiske budgetforslag glider igennem - Foto: Miriam Dalsgaard

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Statsminister Anders Fogh Rasmussen mener ikke, at briternes andet forslag til EU's kommende budget er meget bedre end det første, som blev mødt af voldsom kritik fra de øvrige EU-lande.

Og chancerne for at få det andet budgetforslag godkendt, vurderes stadig at være relativt tynde.

»Jeg vurderer fortsat, at der er halvtreds procents chance for, at forslaget bliver vedtaget. Jeg tør ikke give det mere. Godt nok har det nye britiske udspil imødegået en række ønsker. Men det afgørende er stadig, at mængden af rabatter er for høj«, sagde han til Ritzau, inden han tog afsted til topmøde i Bruxelles.

Briterne foreslog større rabatter til de rige lande - inklusive sig selv -, og samtidig ville formandsskabet tage flere penge fra de nye knap så velhavende EU-lande i budgetperioden 2007-2013.

Manglede visioner
Derudover mente Anders Fogh Rasmussen, at det første forslag emmede af mangel på visioner for fremtidens satsninger på for eksempel forsknings-, uddannelses- og innovationsområdet. Briterne blev derfor sendt tilbage til kuglerammen for at lave et nyt forslag.

Julegave til Danmark
Briternes forslag indeholder dog en lille julegave til Danmark. Danmark havde bedt om, at man fordoblede udgiften til forskning og udvikling, som Fogh altså kritiserede det første forslag for at mangle.

Det britiske formandsskab foreslår således at forskningsbudgettet øges med 75 procent fra nu og frem til 2014, skriver Ritzau.

»Det er et punkt, vi har lagt meget vægt på, og derfor glæder det mig, at briterne i deres seneste udspil er kommet Danmark i møde. Ganske vist hvade vi ønsket en fordobling, men det er jo ikke altid, man får alt i en budgetforhandling. Jeg vil tage ned og slås for, at det også blive resultatet«, siger Fogh.

Danmark beholder betalingsloft
Fogh slog iøvrigt fast, at Danmark maksimalt kan komme til at betale 17 milliarder kroner til EU's budget i 2006.

»Det er Danmarks bruttobidrag til EU. Hvis vi så ser på, hvordan det loft udvikler sig henover budgetperioden, så det er vores vurdering, at det loft vil stige med maksimalt en milliard kroner«, siger statsministeren.

»Og så skal man huske, at fordelene af EU er så meget andet. Vi er med på et stort indre marked, hvor danske virksomheder kan sælge frit uden hindringer, og det er til kolossal fordel for et samfund«, siger han.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme