0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mærsk på kant med loven om irakisk havn

A.P. Møller-aktien steg efter nyheden om at Mærsk skulle drive en havn i Irak. Men oplysningerne var forkerte, og aktionærerne blev aldrig informeret efter reglerne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

- Foto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Da Mærsk i januar sidste år gennem dagbladet Børsen annoncerede, at de havde sikret sig en 25-årige kontrakt på at drive »en gigantisk containerhavn i Irak«, steg både A.P. Møller-aktierne og det såkaldte KFX-indeks straks med flere procent.

Aktieanalytiere tilskriver stigningerne nyheden om havne-kontrakten, og alt var såre godt, hvis det ikke lige var fordi, stort set alle oplysninger var forkerte.

I dag vurderer eksperter ifølge dagbladet Information, at Mærsks udmeldinger om havnen var på kant med loven.

Kun en 'aftale'
Dagen efter nyheden i Børsen siger Mærsks informationschef ganske vist, at der ikke er tale om en kontrakt, der rækker 25 år, men kun fem år ud i fremtiden.

Den sande sammenhæng er imidlertid, at der ikke er tale om en kontrakt, men alene en 'aftale', som blev indgået med den amerikanske administration i Irak allerede i sommeren 2003, og at den amerikanske administration ikke kan forpligte irakerne efter de selv overtager landet den følgende sommer.

Den 12. maj 2004 siger de irakiske havnemyndigheder da også, at havnen vil blive sendt i frit udbud, så snart irakerne overtager magten.

Men intet af dette fortæller Mærsk på noget tidspunkt hverken medierne eller aktionærerne.

Oplysningspligt
Flere eksperter vurderer ifølge Information, at børsreglerne er overtrådt fordi Mærsk har pligt til at orientere Fondsbørsen om en kontrakt af den størrelse og på samme måde korrigere de forkerte oplysninger om aftalens omfang.

Ekspert i børsjura Caspar Rose fra Copenhagen Business School, at det er en klar overtrædelse af gældende regler, der siger at et firma har pligt til at informere Fondsbørsen om alle forhold, der kan påvirke aktiekursen.

»Det betyder, at selskabet skal informere om sådan en kontrakt, umiddelbart efter den er indgået, og det samme gælder korrektioner, der skal meddeles Fondsbørsen og ikke et eller andet tilfældigt medie«, siger han til Information.

Kritikken bakkes op af både Nis Jul Clausen, der er professor i børsret ved Syddansk Universitet, og professor i kapitalmarkedsret Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet.

Børsregler overtrådt
Kommunikationschef i Mærsk Jette Clausen siger, at Mærsk hverken fandt det nødvendigt at orientere Fondsbørsen om indgåelsen af den irakiske havnekontrakt eller at korrigere oplysningerne, fordi kontrakten »var af mindre størrelse«.

Til det siger Nis Jul Clausen, at markedsreaktionerne tyder på, at der var tale om væsentlige oplysninger.

Københavns Fondsbørs har mulighed for at give påtaler eller bøder til virksomheder, der ikke overholder oplysningspligten. Men Fondsbørsen vil ikke kommentere den konkrete sag.

Ifølge Caspar Rose er Københavns Fondsbørs generelt meget tilbageholdende med at bruge sanktionsmuligheder, og han vurderer at en sag som denne straks havde fået konsekvenser i USA.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

    <