0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Socialdemokraterne nåede næsten målet

Socialdemokraterne nåede ikke målet om at vinde magten i de fire største byer. Odense ender på konservative hænder. Til gengæld er der gedigene sejre i Århus, Aalborg og København.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

Riit Bjerregaard lod sig fejre som valgets dronning på Cafe Rust i København. - Foto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De fire største byer skulle vindes.

Sådan lød succeskriteriet for Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt, da valgkampen til kommunalvalget blev skudt i gang.

Nu står det klart, at tre ud af fire mål blev nået.

I København og Aalborg vandt Socialdemokraterne suveræne sejre, mens borgmesterposten i Århus blev sikret med en noget mindre margin.

Odense tabes
Til gengæld bliver 68 år socialdemokratisk styre i Odense brudt.

S-borgmester Anker Boye forsøgte, da valgresultatet lå klar, at holde på noget af magten ved at tilbyde de radikales Erik Simonsen borgmesterposten - på trods af at partiet kun får et enkelt mandat i byrådet.

Men de radikale valgte i stedet i nat at støtte den konservative Jan Boye, der - ganske som venstrefløjen - fik 14 mandater.

Dermed kan Odense se frem til konservativt styre.

Thorning: 'Fantastisk valg'
Før det socialdemokratiske nederlag i Odense var en realitet, kaldte Helle Thorning-Schmidt kommunalvalget for »fantastisk«.

»Det er svært at bevare pessimismen«, lød det fra Helle Thorning-Schmidt, da hun ved 22-tiden ankom til Cafe Rust i København for at fejre Ritt Bjerregaards valgsejr i hovedstaden.

Ritt Bjerregaard bliver dermed den første kvindelige overborgmester i København nogensinde.

  • Ritt Bjerregaard og co. fik hele 21 ud af 55 mandater i borgerrepræsentationen og skal nu forhandle med de øvrige partier om de andre borgmesterposter.
  • I Aalborg satte Henning G. Jensen sig solidt på tronen i den ny storkommune.
  • Nicolai Wammen og S i Århus går to mandater frem og kan dermed tage borgmesterposten med støtte fra SF og Enhedslisten - Wammen har dog ytret ønske om en bredere konstellation.
  • Desuden vandt S vigtige sejre i en række nye storkommuner - heriblandt Kolding, Horsens, Roskilde, Vejle, Næstved, Viborg og Hillerød. Fogh skuffet over københavner-valg Mens Helle Thorning-Schmidt var begejstret over valget, var statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) mere afdæmpet i sin reaktion. Han erklærede sig skuffet over, at hovedstaden ikke får et systemskifte, men understregede at de fleste danske kommuner får borgerligt-liberale borgmestre. »Venstre har faktisk haft et meget flot kommunevalg, når man kigger ud over landet. Der er borgerligt flertal i ganske mange af de kommuner, der er talt op«, sagde han. 'Normal' stemmeprocent Stemmeprocenten ved valget endte på 69,4 procent - nogenlunde det samme som ved sidste 'normale' kommunalvalg i 1997, hvor knap 70 procent stemte. I 2001 var kommunalvalget lagt sammen med folketingsvalget, og valgdeltagelsen var derfor noget højere.


Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu
<