0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der kan være flere syge bær på det danske marked

Forbrugermini­steriet ventede fire måneder med at kontakte de polske myndigheder om farlige hindbær. Statens Seruminstitut kan ikke udelukke, at der stadig findes inficerede bær på markedet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

- Foto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER


Allerede i begyndelsen af juni vidste de danske myndigheder, at polske hindbær kunne udgøre et generelt sundhedsproblem.

Da havde Statens Seruminstitut advaret om bærrene på et møde med Fødevarestyrelsen.

Alligevel ventede Forbrugerministeriet knap fire måneder med at bede de polske myndigheder undersøge, hvordan bærrene blev produceret.

I den mellemliggende periode blev flere hundrede danskere syge af polske hindbær. Mindst fem personer, der i forvejen var svage, overlevede ikke.

Minister skrev til Polen
Forbrugerminister Lars Barfoed (K) sendte 29. september et brev til sin polske kollega og forklarede, hvordan hindbær fra Polen fra maj til september var skyld i gentagne udbrud, hvor flere end 1.000 danskere fik roskildesyge. Ministeren skrev også til EU's sundhedskommissær.

Kåre Mølbak, overlæge på Statens Seruminstitut, vil ikke udelukke, at der stadig er inficerede hindbær på markedet.

»Det er svært at sige, når vi ikke ved, hvorfra i Polen smitten kommer«, siger han. I første omgang mener han dog ikke, at private forbrugere skal være nervøse.

»Foreløbig har vi kun grundlag for at sige, at der har været problemer med de hindbær, som er leveret til storkøkkener og restauranter«, siger Mølbak, der står for instituttets indsats i hindbærsagen.

Skriftligt svar fra styrelsen
Fødevarestyrelsen vil ikke lade sig interviewe om sagen af Politiken og svarer kun skriftligt.

Hvad gør Fødevarestyrelsen for at sikre sig mod, at det næste parti hindbær, der kommer til Danmark fra Polen, ikke også er inficeret?

»Det er virksomhederne, der gennem de krav, de stiller ved køb af hindbær i f.eks. Polen, skal sikre sig, at hindbærrene er dyrket under betryggende forhold med tilfredsstillende hygiejne. Men ministeren har via sin henvendelse til sin polske kollega og via kommissionen bedt de polske myndigheder om at undersøge forholdene og sikre, at de er i orden«, skriver Fødevarestyrelsen i et notat til Politiken.

Venter på svar
Hvad ved Fødevarestyrelsen på nuværende tidspunkt om, under hvilke forhold hindbærrene fra Polen og hindbær fra eksportøren Globus Polska bliver produceret?

»Familie- og forbrugerministeren har skrevet til sin polske kollega for at få en redegørelse for produktionen af hindbær i Polen. Når vi modtager den, vil Fødevarestyrelsen i samarbejde med Danmarks Fødevareforskning vurdere, om det er nødvendigt at tage specifikke forholdsregler over for hindbær fra Polen«, skriver styrelsen.

Procedurer skal strammes på
Fødevarestyrelsens direktør, Anders Munk Jensen, fastholdt i TV-avisen onsdag, at virksomhederne er ansvarlige for sygdomsudbruddene, men oplyste, at styrelsen overvejer at stramme op på sine procedurer.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.