Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nissen Mads
Foto: Nissen Mads

Det kræver en såkaldt digital nøgle at tjekke sin patientjournal. - Foto: Mads Nissen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tjek din egen patientjournal på nettet

Oplysninger fra sygehusene bliver nu lettilgængelige på internettet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvad noterede lægen egentlig, da du var indlagt med brok i 1979? Hvor gode udsigter gav fysioterapeuten det knæ, du ødelagde på skiferien i 1998 og gik til genoptræning med i månedsvis?

Nu er der mulighed for via internettet at få indsigt i alle detaljer i sin egen - og kun sin egen! - sygejournal.

På www.sundhed.dk står alle de oplysninger, som sygehuse har registreret om den enkelte. Informationerne helt tilbage til 1977 for indlæggelser, fødsler og lignende.

Et besøg på skadestuen, psykiatriske behandlinger og ambulante behandlinger som genoptræning er registreret fra 1995 og frem.

Ekstra information
»Man kan blive lidt klogere på, hvad man blev behandlet for, og man kan tage det med op til lægen som ekstra information«, siger Jakob Sandegaard, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

At komme frem til sine journaler kræver en såkaldt digital signatur - en slags personlig, elektronisk nøgle, som garanterer, at ingen kan udgive sig for at være en anden person.

Derudover kræver det en del overhovedet at kunne forstå, hvad der står: Journalerne er nemlig skrevet i lægefagligt sprog og en del er på latin. Oplysningerne stammer fra Landspatientregistret, hvor det længe har været muligt at hente sine oplysninger.

Patientforening er tilfreds
Det krævede bare tålmodighed med den tunge papirgang, og kun 10-15 har hvert år hentet deres oplysninger.

»Nu er det lynhurtigt, og man kan gøre det, når man selv har tid og lyst«, siger Jakob Sandegaard.

Også i en af landets patientforeninger er der glæde.

Depressionsforeningens formand, Helle Wils, mener, at det giver en ekstra tryghed.

»Alting hænger bedre sammen, hvis du selv ved, hvad der står om dig. Så er det ikke bare noget, andre skriver om dig i en lukket bog«, siger Helle Wils - der til gengæld advarer mod at tjekke netstedet for ivrigt:

»Det er fint at læse det, men så skal man også lægge det væk. Der kan jo være en fare for, at man overidentificerer sig med det«, siger hun.

Oplysninger eksisterer i dag
Systemet gør det nemt for den enkelte at få sine oplysninger frem og tage et print af dem.

Men også andre kan være interesserede i at kikke i borgernes helbredsoplysninger - for eksempel forsikringsselskaberne. Brancheforeningen Forsikring & Pension afviser dog, at portalen vil give selskaberne gode ideer.

»Jeg tror ikke, at det vil ændre noget. Det bliver lidt mere ekspedit og hurtigt, men det er jo oplysninger, det allerede er muligt at få i dag«, siger underdirektør Bjørn Iversen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden