0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Borgerlige tænketank vil have Boel til at lytte til Blair

Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel, bør lytte varsomt til den britiske premierminister, Tony Blair, i stedet for at kritisere ham, mener tænketank.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Landbrugskommissær Boel skælder ud på Blair. Men Boel burde lytte til ham, mener man i tænketanken Cepos. - Foto: AP

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I stedet for at lange ud efter Tony Blair, bør den danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, lytte til ham.

For Storbritanniens premierminister og nyslåede formand for EU har fat i den rigtige ende, når han vil skære i landbrugsstøtten, mener den borgerlige tænketank, Cepos.

'Støtten skal ned'
Både udviklingslandene og de europæiske forbrugere vil få gavn af Blairs planer, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

»Det er meget uhensigtmæssigt at opretholde det nuværende støtteniveau. I høj grad er det ulandene, der betaler prisen for den høje EU-støtte til landbruget, hvor 40 procent af budgettet går til landbruget. De kan ikke afsætte deres varer på det europæiske marked«, siger cheføkonomen.

Han tilføjer, at EU's borgere også betaler en pris gennem skattesystemet til landbrugsprodukterne, og at fødevarerpriserne er for høje på grund af landbrugsordningen.

Boel-kritik
Mariann Fischer Boel har afholdt en tale ved en landbrugsmesse i Storbritannien, hvor hun ikke lagde fingre imellem i sin kritik af Blairs planer om at reformere EU's omdiskuterede landbrugsstøtte.

Hun mener, at Blair nu løber fra den aftale, som EU-landene i enighed indgik i 2002 under det danske formandskab om at fastfryse udgifterne frem til 2013.

Blair 'vil bryde løfter'
»At bryde løfter og lege med tusinder af bønders og deres familiers fremtid er ikke den bedste måde at vinde tillid fra skeptiske borgere. Er det det Europa, vi vil give dem«, spurgte hun blandt andet i sin tale, hvor hun også sagde:

»Det er godt, at europæisk landbrug kommer i nyhederne. Det er et emne, der er en seriøs diskussion værd. Men jeg må sige, at jeg er alvorligt bekymret over nogle af de idéer, som en stor del af diskussionen drejer sig om«.

Hvis det er dårlig aftale, skal den laves om
Cepos påpeger, at en aftale ikke nødvendigvis er en aftale.

»Hvis man har lavet en aftale, der ikke er god, så må man jo ændre på det. Derfor bør Mariann Fischer Boel og også regeringen lytte til de gode råd, der kommer fra Tony Blair«, siger Mads Lundby Hansen.

Tag bestik af hollandsk og fransk nej
Også hollændernes og franskmændenes nej til den kuldsejlede EU-forfatning bør tages med ind i overvejelserne, mener han.

»Jeg tror, at en del af skepsissen mod EU handler om, at befolkningen ikke kan se det fornuftige i at bruge 40 procent til at betale støtte til landmænd. Det skal selvfølgelig aftrappes over en årrække og ikke på én gang. Men det vigtige er, at man EU beslutter, at der skal begynde at ske noget her«, siger han.

/ritzau/

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme