Millionudgift til diabetikerkost

Danske kommuner tvinges til at anerkende, at diabetikere i mange tilfælde har ret til et særligt tilskud til diætkost.

Danmark

Der kan vanke millionregninger til kommunerne efter to nye afgørelser fra Den Sociale Ankestyrelse. De handler om offentligt tilskud til den særlige kost, mindst 20.000-25.000 danskere med insulinkrævende diabetes har brug for.

Alene i Bjerringbro Kommune, hvor 250 diabetikere er berørt af afgørelserne, vil det medføre årlige ekstraudgifter på 4,5 mio. kr., skønner socialchef Bodil Rasmussen:

»Men vi må jo rette ind«.

Afgørelserne fra ankestyrelsen slår fast, at insulinkrævende diabetes falder ind under en paragraf i serviceloven, der sikrer mennesker med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne tilskud til en række ekstraudgifter i hverdagen. Og herunder diabeteskost, der bl.a. kræver fedtfattige produkter og mange grøntsager.

Nægtede at følge afgørelse
Allerede i 1994 sagde ankestyrelsen, at paragraffen omfatter insulinkrævende diabetes. Den afgørelse har en række kommuner nægtet at følge - fordi diabeteskost efter deres mening i høj grad er identisk med de generelle offentlige kostråd.

Men den går ikke, konkluderer ankestyrelsen nu i de to nye sager, og det glæder formanden for Diabetesforeningen, overlæge Allan Flyvbjerg:

»Efter serviceloven skal personer med insulinkrævende diabetes som udgangspunkt have tilskud til kost. At sige, at diabetikerkost er normalkost, er udtryk for det rene smagsdommeri. Ankestyrelsen fastslår, at diabetikere har merudgifter til kost - og der er ikke mere at rafle om.«

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden