0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hver tolvte fik ikke det ønskede gymnasium

En ud af 12 kom ikke ind på det ønskede gymnasium i Hovedstaden. Men det kan betale sig at klage. Hver anden klager får nemlig medhold.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Frandsen Finn
Foto: Frandsen Finn

Mange københavnere får ikke tre år på det gymnasium som de havde som 1. prioritet. - Foto: Finn Frandsen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hver tolvte af de unge, der har søgt ind på et gymnasium i hovedstaden har ikke fået deres ønske opfyldt.

Derfor er det væltet ind med klager til Fordelingsudvalget i Københavns Amt, der får klager fra Københavns Amt, Københavns og Frederiksberg kommuner.

Knap 500 klager er det blevet til fra både forældre og elever. Det svarer til, at hver tolvte af de 6.000 nye studerende har klaget.

Men først den 6. august - kun et par dage før, at de skal starte på ders nye skole - ved de unge, om deres ønske om at komme ind på deres 1. eller i det mindste 2. prioritet er imødekommet.

Betaler sig at klage
Tal fra andre amter rundt omkring i landet viser, at det godt kan betale sig at klage.

I Fyns Amt, der har modtaget 130 klager, har halvdelen haft succes med klagen og er efterfølgende kommet ind på deres ønskegymnasium.

I Århus Amt er tallet stort set det samme.

I de øvrige amter har der været meget få eller ingen klager. I Nordjyllands Amt havde to elever klaget, og begges ønsker er siden imødekommet.

De fleste får 1. prioriteten
I gennemsnit svarer det til at 94 pct. af de kommende gymnasieelever får deres første prioritet opfyldt, men i hovedstaden er det især de mange forskellige studieretninger i den nye gymnasiereform, der har gjort det svært for udvalget at fordele de knap 6.000 kommende elever.

I Københavns Kommune er tre ud af fire kommet ind på deres første prioritet, mens kun hver anden ansøger til gymnasiet i Frederiksberg Kommune har fået opfyldt deres første prioritet af valg af skole.

»Det har været sådan i mange år, fordi der er dobbelt så mange unge, der søger, end vi har plads til på de to gymnasier, vi har i kommunen. Men det er da naturligt, at de unge bliver skuffede, når de ikke får opfyldt deres ønske,« siger kultur og voksenundervisningschef i Frederiksberg Kommune, Jens Hall Andersen til Ritzau.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce