0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vismænd: Spar op til din egen overførselsindkomst

De økonomiske vismænd spår, at 30.000 flere vil komme i beskæftigelse, hvis danskerne finansierer deres egen overførselsindkomst via en personlig konto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De økonomiske vismænd foreslår i en ny rapport en individuel borgerkonto, hvor syv procent af indkomsten sættes ind på en personlig konto, og som man så kan trække på, når der er behov for SU, orlov, kontanthjælp, dagpenge eller efterløn.

Filosofien bag borgerkontoen er så enkel og ifølge vismændene så gevinstgivende, at den med lethed har en mulighed for at slå bredt an i befolkningen; Ingen risikere så at sige noget og alle får minimum det samme som nu ud af det:

  • Med en borgerkonto trækkes velfærdsydelserne af de penge, som borgeren selv har sparet op.
  • Er der overskud på kontoen, når regnskabet gøres op efter arbejdslivet er slut, og folkepensionen venter, udbetales hele overskuddet som et ekstra tillæg.
  • Er der underskud bliver man eftergivet gælden. Og fordelene er til at tage at føle på:
  • Det vil sænke marginalskatterne med tilsvarende syv procent
  • Det vil øge beskæftigelsen med i omegnen af 30.000 personer.
  • Det øger velstanden for den enkelte, uden at nogen i samfundet stilles ringere. Vismændene kommer med forslaget i deres forårsrapport som kommer Velfærdskommissionen i forkøbet og fremsætter forslag til en egentlig velfærdsreform. »Medborgerkonti kan således være med til både at afhjælpe den enkeltes likviditetsbegrænsning, der kan være et problem i de yngre år, og at sikre omfordelingen til fordel for personer med relativt lav livsindkomst, idet alle er garanteret den nuværende folkepensions grundbeløb«, skriver vismændene i rapporten. Skattetryk skaber forvridning De tre vismænd, økonomiprofessorerne Peter Birch Sørensen, Jan Rose Skaksen, samt lektor Jørgen Birk Mortensen, begrunder forslaget til velfærdsreformen med, at finansieringen af de nuværende velfærdsordninger gør, at Danmark lider under et af verdens højeste skattetryk, som skaber forvridninger i økonomien. Vismændene slår fast, at de høje satser på de nuværende overførselsindkomster, hvor eksempelvis forskellen på lønindkomst og dagpenge er forholdsvis lille, er med til at forvride arbejdsudbuddet. »Reformen vil øge den samlede beskæftigelse og indkomst samtidig med, at det nuværende sociale sikkerhedsnet opretholdes,« skriver vismændene, der dog også erkender at borgerkonti mest vil gavne højindkomstgruppen, selvom personer med en lavere livsindkomst ikke stilles ringere end i dag. Projektet vil dog dermed af naturlig vej være med til at gøre skellet mellem rig og fattig større. Klar opfordring til Velfærdskommissionen Vismændene opfordrer direkte til, at der ses nærmere på deres forslag. »De positive effekter på beskæftigelsen og velstanden forekommer at være så store, at der er god grund til at foretage en yderligere udredning af de økonomiske og administrative aspekter af at indføre medborgerkonti,« mener de tre økonomiske vismænd, der udgør formandsskabet i Det Økonomiske Råd.Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce