0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Amnesty skyder med skarpt mod USA

USA er et af de vestlige lande, der får de hårdeste ord med på vejen i Amnesty Internationals årsrapport. Landets 'krig mod terror' og dens tvetydige holdning til menneskerettigheder har ført USA og andre lande ind i en blindgyde, hedder det.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Fangelejren på Guantanamo er blandt de punkter USA bliver kritiseret voldsomt for i Amnesty Internationals årsrapport. - Foto: AP

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er ikke fløjlshandskerne Amnesty International har på ved lanceringen af menneskerettighedsorganisationens årsrapport.

»Regeringerne har ikke formået at vise principfast lederskab. De har svigtet deres løfter om at sikre respekt for menneskerettighederne. Frygten for terror har også i 2004 været medvirkende til at underminere retssikkerheden. Fire år efter den 11. september 2001 er regeringernes forsøg på at bekæmpe terroren havnet i en blindgyde«, skriver Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty Intenational, i en pressemeddelelse.

USA nægter undersøgelser
Blandt de vestlige lande retter organisationen specielt skytset mod USA, som den mener, forsøger at udvande det totale forbud mod tortur.

»På trods af en nærmest universel harme over den fangemishandling, der foregik i Abu Ghraib, tydeligt dokumenteret af billeder. Og flere beviser på at fanger i Afghanistan, Guantanamo og andre steder udsættes for samme mishandling, har hverken den amerikanske regering eller landets kongres valgt at gennemføre uafhængige undersøgelser af hændelserne«, står der i rapporten.

USA lægger linjen
»USA lægger som den suveræne politiske, militære og økonomiske supermagt linjen for regeringers optræden verden over. Når verdens mest magtfulde land blæser på retssikkerhed og menneskerettigheder, giver det andre fribillet til at begå overgreb uden at blive straffet«, siger Lars Normann Jørgensen.

»Danmarks tætte bånd til USA og vores deltagelse i koalitionen i Irak forpligter den danske regering til at sige klart fra overfor USA's tvetydige holdning til menneskerettighederne. Den danske regering må blandt andet via sit arbejde i FN's Sikkerhedsråd slå fast, at terrorbekæmpelsen ikke fører til noget positivt, hvis ikke den bygger på respekten for menneskerettighederne og fastholder retssikerheden«.

Latterliggør retfærdig rettergang
Organisationen lægger ikke fingre i mellem, når den beskriver Guantánamobasen, hvor flere hundrede terrormistænkte tilbageholdes uden rettergang.

»Fangelejren på Guantanamo er blevet vor dages Gulag-lejre, hvor uvilkårlig og tidsubestemt tilbageholdelse bruges stik imod international lov. Retsforfølgelse gennemført af militæret har latterliggjort den retfærdige rettergang«, står der blandt andet.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce