0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny opfindelse: Frys dit ukrudt væk

En dansker har netop fået patent på en helt ny metode til at bekæmpe bjørnekloen og andre ukrudtsplanter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Steving Jan
Foto: Steving Jan

Den nye danske opfindelse til bekæmpelse af bjørnekloen spås at ville få bugt med den giftige ukrudtsplante inden for 10 år. - Foto: Jan Steving

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Man har prøvet sprøjtning, rodstikning, slåning og græsning uden den store virkning. Men nu er det seneste skud mod bjørneklostammen - bogstaveligt talt - frysning, og den ser ud til at kunne levere varen.

En af de bedste opfindelser
Idéen til bekæmpelsen af Nordeuropas værste og dyreste ukrudtsplage, den giftige bjørneklo, opstod hos opfinder og tidligere sømand Peter Andersen for et par år siden.

»Det er en af de bedste opfindelser, jeg har set i mange år«, siger konsulent Rasmus B. Offersen fra Center for Opfindelser og Kreativitet til Jyllands-Posten. Han har hjulpet Peter Andersen med rådgivning i udviklings og afsætningsprocessen.

200 graders kulde
Metoden går ud på at hælde 200 grader koldt nitrogen ind i plantens stængel gennem et rør. På den måde brændes planten med kulde i stedet for varme og planten og dens rødder dør efter få dage. Metoden skal gentages året efter.

Metoden er 100 procent miljøneutral i modsætning til den hyppigst brugte metode i dag, som er sprøjtning med det miljøskadelige pesticid Roundup.

35 millioner på at bekæmpe ukrudt
Ifølge Skov- og Naturstyrelsen bruger det offentlige 35 millioner kroner årligt på at bekæmpe ukrudtsplanten med pesticider. Landmænd og private vurderes at bruge lige så meget.

Peter Andersen har nu indgået en aftale med en af verdens førende servicevirksomheder med speciale indenfor hygiejne og skadedyrsbekæmpelse Rentokil Initial, som har valgt at lancere opfindelsen på verdensplan.

Forventer stor succes
Firmaets direktør Kristian Durhuus spår metodens potentiale stor succes.

»Jeg tør godt spå, at det vil være muligt at udrydde bjørneklo i Danmark i løbet af 8-10 år med en effektiv indsats med Peter Andersens metode«, siger han til Jyllands-Posten.

Firmaet, som har testet metoden på andre former for ukrudt og fundet den lige så effektiv på uønsket græs og ukrudt på fortove og parkeringspladser, forventer at opfindelsen vil skabe et par hundrede arbejdspladser i Danmark og det tidobbelte på verdensplan.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce