0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Offentlig vækst splitter formandskandidater i S

Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt er begge indstillet på større offentlig vækst. Men de er uenige om hvor meget. Samtidig viser en ny meningsmåling, at de socialdemokratiske vælgere foretrækker Frank Jensen som ny formand.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Holsting Klaus,,,Politiken
Foto: Holsting Klaus,,,Politiken

De to formandskandidater ser forskelligt på valgfriheden for de ældre. - Foto: Klaus Holsting

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Penge til sygehuse, børnehaver, ældreomsorg, uddannelse og forskning vil flyde mere flittigt, hvis Socialdemokratiet overtager magten, men det er ikke ligegyldigt, hvem af partiets formandskandidater der indtager Statsministeriet.

Frank Jensen vil øge den årlige vækst med hele to procent mod den halve procent, som ifølge den langsigtede, økonomiske plan - 2010-planen - er tilladt i årlig vækst i amter og kommuner i de kommende fem år. En halv procent svarer til to milliarder kroner.

Hans modkandidat, Helle Thorning-Schmidt, er mere beskeden i sit løfte om en procents årlig vækst i det offentlige - altså en rund milliard. Men i begge tilfælde lægger formandsaspiranterne stor afstand til deres forgænger på formandsposten for S, Mogens Lykketoft. Det var i hans tid som finansminister, at 2010-planen med de stramme vækstprocenter blev født.

Tvist om valgfrihed
Også helt konkret vil det offentlige område mærke forskellen, når en ny formand overtager Socialdemokraterne. Regeringens lovpligtige krav til kommunerne om at tilbyde et valg mellem kommunal og privat hjemmehjælp skal ændres, mener de begge.

Men Frank Jensen går hårdest til værks og vil helt sløjfe valgfriheden for de ældre medborgere, og det gør han med henvisning til, at ordningen har kostet stakkevis af millioner kroner i administration.

Helle Thorning-Schmidt går mere forsigtigt til værks og vil ikke annullere valgfriheden, men alene gøre det frivilligt for kommunerne at tilbyde den.

S-vælgere holder på Frank Jensen
De socialdemokratiske vælgere foretrækker ifølge en meningsmåling fra Rambøll Management i Jyllands-Posten Frank Jensen som ny partiformand.

41 procent peger på Frank Jensen, 28 procent på Helle Thorning-Schmidt. En stor restgruppe har således ikke taget stilling til de to.

Omvendt foretrækker de danske vælgere som helhed Helle Thorning-Schmidt som ny formand for Socialdemokratiet, hvis de kunne bestemme. Her får Helle Thorning-Schmidt opbakning fra 37 procent, mens Frank Jensen får 28 procent.

Der er dog en relativ stor usikkerhed, når det gælder de socialdemokratiske vælgere, fordi det statistiske grundlag her kun udgør ca. 20 procent af samtlige adspurgte.

Det er imidlertid hverken de socialdemokratiske vælgere eller andre partiets vælgere, der bestemmer Mogens Lykketofts afløser, men derimod de godt 55.000 partimedlemmer.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce