Presset på Vestens asylcentre er aftagende. Her ses Yarl's Wood, Europas største asylcenter. -Foto: Sean Dempsey
Foto: DEMPSEY SEAN DEMPSEY

Presset på Vestens asylcentre er aftagende. Her ses Yarl's Wood, Europas største asylcenter. -Foto: Sean Dempsey

Danmark

Antallet af asylansøgere helt i bund

Presset på Europas asylcentre er aftagende. Antallet af flygtninge, der søger asyl i Danmark og andre velstående lande, er faldet kraftigt de seneste år og har nu nået det laveste niveau i 16 år.

Danmark

Presset på de europæiske landes grænser vokser og vokser, lyder det ofte i flygtningedebatten.

Men antallet af asylansøgere til rigere lande er faktisk bundlavt - det laveste i 16 år.

Det viser en ny rapport fra FN's flygtningeorgan UNHCR.

Asylansøgningen til EU-lande faldt gennemsnitlig med 19 pct. sidste år. Og i Danmark alene gik antallet af ansøgere ned med 30 pct. i 2004 i forhold til 2003.

Sidste år var der 3.222 personer, der bad om asyl i Danmark. Året før var der 4.593, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ikke længere problemer
Det bør mindske presset fra politikere, medier og fra offentligheden, mener Raymond Hall, der er leder af UNHCR's afdeling i Europa.

»I de fleste industrialiserede lande skulle det simpelt hen ikke længere være muligt at tale om nogen store problemer i forbindelse med antallet af flygtninge«, siger Raymond Hall, som leder UNHCR's afdeling i Europa, ifølge Reuters.

Han siger samtidig, at krav om at gøre asylsystemer mere og mere restriktive nu har mindre mening.

»I det fleste industrialiserede lande bør det simpelthen ikke længere være muligt at påstå, at der er stor flygninge-krise«, siger Raymond Hall.

Samlet fald på 22 pct.
I alt søgte omkring 368.000 mennesker asyl i Europa, Nordamerika og dele af Asien sidste år. Det var et fald på 22 pct. fra året før. Dermed er det samlede antal af asylansøgere nu det laveste i 16 år.

Faldet i de seneste år skal ses i lyset af blandt andet flygtningestrømmen fra konflikterne på Balkan i 1990'erne og siden krigene i Afghanistan og Irak.

Her har forbedrede leveforhold fået flere til at blive.

Frankrig og Tjetjenien topper
Den største gruppe ansøgere - 30.100 - kommer nu fra Tjetjenien, hvor russiske styrker i næsten 10 år har kæmpet mod oprørere.

Det eneste større land, der har oplevet en stigning i antallet af aylansøgere, er Frankrig. Dermed har landet med sine 61.600 ansøgere i 2004 overhalet USA og topper listen over ønskedestinationer foran USA, Storbritannien og Tyskland.

Sidste år blev der i Danmark givet opholdstilladelse til 1.607 asylansøgere. Det er et fald fra 2.447 i 2003 og 4.069 året før.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce