0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anbragte børn har det skidt

Alt for mange plejebørn oplever omsorgssvigt og overgreb i plejefamilierne, viser ny undersøgelse. En ny reform skal rette op på manglerne - men reformen er utilstrækkelig, lyder kritikken.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I 12 år boede Marie og hendes lillebror hos en plejefamilie. Hun er stadig vred over, at hun ikke fik den tryghed og omsorg, hun drømte om. Foto: Camilla Stephan

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vold, overgreb og omsorgssvigt er hverdagen for alt for mange af de tusinder af børn, som er anbragt i landets plejefamilier.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse af tidligere plejebørns oplevelser hos deres plejefamilier.

Burde ikke have børn
»Desværre går det alt for tit skidt i plejefamilien. Der bliver ikke holdt nok øje med, hvad der foregår«, siger projektleder Henrik Egelund Nielsen, der har stået for undersøgelsen:

»Nogle plejefamilier har ikke de redskaber, der skal til, og burde aldrig have haft børnene«.

Undersøgelsen bygger på erfaringer fra 39 tilfældigt udvalgte, tidligere plejebørn. Og de er ikke enestående, understreger Henrik Egelund Nielsen, der lægger vægt på at bruge både de gode og dårligere erfaringer.

Reform ikke nok
Fra årsskiftet skal en anbringelsesreform rette op på den manglende uddannelse og det manglende tilsyn med plejefamilierne.

Men ifølge Henrik Egelund Nielsen, Landsforeningen for Plejefamilier, og formand for Familieplejen Danmark, Niels Dueholm, er det slet ikke nok.

»Der er tale om minimumsregler, som hverken tilgodeser plejebarnets eller plejefamiliens behov« siger Niels Dueholm.

Urokkelig minister
Trods kritikken er socialminister Eva Kjer Hansen urokkelig. Et årligt besøg og et grundkursus for de kommende plejefamilier er nok og mere end tidligere.

»Hvis det for eksempel går godt i en plejefamilie, skal man passe på ikke at gribe for meget ind. Det afhænger af behovet«.

Hvordan vil I sikre, at kommunen gør det godt nok?

»Det er jo et krav. Så det skal de jo«.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce