Sildemågen hører ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) til eliten blandt vore trækkende kystfugle. - Arkivfoto fra Østerby Havn: POLFOTO
Foto: DIGO

Sildemågen hører ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) til eliten blandt vore trækkende kystfugle. - Arkivfoto fra Østerby Havn: POLFOTO

Danmark

Danmarks ældste sildemåge død på Anholt

En dansk sildemåge kan flyve 1.000 km i døgnet. Den kan også blive meget gammel, viser et fund fra Anholt.

Danmark

Fugle kan blive gamle - rigtig gamle.

Danmarks formentlig ældste sildemåge er fundet død på Anholt. Den blev 31 år og 1 måned, oplyser Ringmærkningscentralen på Zoologisk Museum.

Ringmærket i 1973
Det ved man præcist, for mågen bar identifikation om benet i form af ring nummer 4041961.

Netop det ringnummer blev i 1973 af ringmærkeren Hans Peter Jensen sat på en ganske ung sildemåge, som lå i sin rede på øen i Kattegat.

Det vil sige, at sildemågen endte sine dage på den fædrene ø.

Fire år ældre end rekordindehaveren
Den gamle måge fra Anholt har slået den danske aldersrekord for sildemåger med næsten fire år, forlyder det fra Ringmærkningscentralen.

Fuglen må have tilbagelagt imponerende distancer og have set flere kystlinjer end de fleste i sin tid, for størsteparten af de danske sildemåger holder vinter ved vestafrikanske vandveje og floddeltaer.

Sildemågen hører ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) til eliten blandt vore trækkende kystfugle. Den store måge er i stand til at tilbagelægge lange afstande på kort tid.

10.000 km i vingerne
En dansk sildemåge forsynet med en radiosender, som kunne spores fra satellit, nåede på tre og et halvt døgn fra Nilens munding til Victoriasøen i hjertet af Afrika, en strækning på 3.600 kilometer.

Det er ikke urealistisk, at sildemågernes Metusalem fra Anholt hvert år har tilbagelagt 10.000 kilometer fra yngleøen i Kattegat til sit vinterkvarter i Afrika, anslår DOF.

Det vil sige, at den gamle danske måge måske har fløjet mindst 310.000 kilometer i sine godt 31 år.

/ritzau/

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce