0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Råd anbefaler mere privat børnepasning

Udliciteringsrådet anbefaler, at regeringen gør det muligt for private at tjene penge på at drive vuggestuer og børnehaver, da der er penge at hente på udliciteringer. Regeringen har tidligere trukket sådan et forslag tilbage.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Viemose Kåre
Foto: Viemose Kåre

Private er både bedre og billigere til at drive børnepasning, viser erfaringer fra Sverige. - Arkivfoto: Kåre Viemose

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er mindst 2,2 milliarder kr. at hente om året for det offentlige, hvis kommuner i højere grad gør brug af udlicitering, siger udliciteringsrådet, der særligt anbefaler regeringen at gøre børnepasning mere attraktivt for private.

Hvis staten tillader, at der kan tjenes penge på vuggestuer og børnehaver, vurderer rådet, at det for fremtidens større kommuner vil være muligt at udlicitere en god del af børnepasningen.

Rådet trækker paralleller til Sverige, hvor udliciteringen af både dagsinstitutioner og folkeskoler er langt mere udbredt end herhjemme, og ifølge rådet er erfaringerne fra hinsidan positive.

»I Sverige har det kunnet lade sig gøre at skabe bedre kvalitet, højere medarbejdertilfredshed og mere fleksibilitet for pengene ved at inddrage private - såvel profitsøgende som ikke profitsøgende - leverandører på velfærdsområderne«, står der blandt andet i udliciteringsrådets anbefalinger.

Rådet vil derfor have regeringen til at vejlede kommunerne om, hvordan de får udliciteret opgaver i forbindelse med strukturreformen.

Først og fremmest de såkaldte afknopninger, hvor private selskaber, dannet af tidligere offentligt ansatte, byder ind på kommunens opgaver, ser rådet gerne flere af.

Forslag blev trukket tilbage igen
Regeringen fremsatte i foråret netop et forslag, der skulle gøre det muligt for private, at opnå profit på at drive vuggestuer og børnehavner, men forslaget blev trukket tilbage.

Udliciteringsrådets er godt klar over, at det kræver en holdningsændring i det offentlige, men mener, at strukturreformen ville være det perfekte sted at starte den.

»Netop i den situation, hvor der brydes op i strukturer, og hvor der flyttes rundt på opgaver, er der efter Udliciteringsrådets opfattelse gode muligheder for at ændre arbejdsdelingen mellem den offentlige og den private sektor. Det kræver imidlertid politisk mod og vilje at udfordre denne arbejdsdeling«, skriver rådet.

EL: Anbefalinger er propaganda for regeringen
Regeringen har siden sin tiltræden i 2001 lagt mere vægt på udliciteringsrådets anbefalinger end da S og R havde styringen.

Og Enhedslisten beskylder nu rådet for at gå regeringens ærinde med den udliciteringsvenlige rapport.

»Det bedste, man kan sige om dette stykke ideologiske makværk, er, at det koldt og kynisk præsenterer regeringens målsætninger«, siger Line Barfod til Ritzau.

Udliciteringsrådets formand afviser dog påstanden.

»Vi er helt uafhængige, og det vil jeg gerne understrege. Der har ikke været så meget som en drøftelse mellem mig og ministeren om, hvad der skulle stå i rapporten. Den er lavet helt for vores egen regning«, siger direktør Erik Bonnerup.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu