0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikere tager afstand fra Cuba-fange

Alle partier i Folketinget tager skarp afstand fra den danske Cuba-fanges udtalelser om, at danske ministre er legitime angrebsmål i hellig krig. Statsministeren føler sig ikke truet, men S og DF vil have undersøgt, om udtalelserne er lovlige. Det er de, siger ekspert.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens
Foto: Dresling Jens

Slimane Hadj Abderrahmane mener det kan være i orden at angribe medlemmer af den danske regering. Han har dog ingen planer om selv at gribe til våben mod statsministeren. - Foto: Jens Dresling

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den tidligere danske Guantanamo-fange Slimane Hadj Abderrahmanes udtalelser om, at danske soldater samt den danske statsminister og forsvarsminister er legitime angrebsmål i en hellig krig, møder skarp kritik fra alle partier i Folketinget.

»Han lider jo af religiøs solformørkelse og hører nok mere hjemme i en Taliban-koloni i Afghanistan end i et demokratisk samfund,« siger Søren Søndergaard (EL) til Ekstra Bladet.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) opfordrer muslimske ledere til at tage afstand fra udtalelserne:

»Det er på tide, at ledende kredse i det muslimske samfund tager afstand fra den slags udtalelser. For det skader også ganske almindelige mennesker med muslimsk baggrund, som gerne vil udføre et stykke arbejde for det danske samfund. Det er totalt uacceptabelt. Der er ingen sag, intet formål, som berettiger til den slags udtalelser.«

Anders Fogh Rasmussen føler sig dog ikke truet personligt.

Vil have undersøgt lovlighed
Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti opfordrer justitsminister Lene Espersen (K) til at undersøge, om det er lovligt at fremsætte sådanne udtalelser.

Ifølge retsordfører Morten Bødskov (S) bør ministeren bede Rigsadvokaten om en redegørelse for, hvor langt man kan gå med offentlige udtalelser i forhold til terrorlovene.

Kan ikke straffes
Men Slimane Hadj Abderrahmanes kan ikke straffes for sine udtalelser, skønt det ifølge straffelovens paragraf 136 er forbudt at tilskynde til forbrydelser mod staten eller offentlige myndigheder.

»Tilkendegivelserne om, at danske politikere og soldater er legitime krigsmål, er holdt i generelle, abstrakte og hypotetiske vendinger. Strafansvar forudsætter, at ytringen knytter sig til en konkret forbrydelse, så straffeloven er ikke overtrådt,« siger lektor i strafferet Jørn Vestergaard, Københavns Universitet til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Andre politiske kommentarer:

  • Den radikale partileder, Marianne Jelved, tager også skarp afstand fra udtalelserne. »Det er helt hen i vejret. Det er godt, at de er kommet frem i offentligheden. Så kan vi gøre det fuldstændig klart, at der ikke findes legitime mål i Danmark,« siger hun til Ritzau.
  • SF s retsordfører Anne Baastrup finder Slimane Hadj Abderrahmanes udtalelser afskyelige og betegner dem i Berlingske Tidende som et selvmål.
  • Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard finder det grotesk og helt gakgak. »Problemet er bare, vi kan ikke gøre en pind ved det. Han er dansk statsborger. Men han burde aldrig nogensinde være hentet hjem fra Guantanamo. Han burde stadigvæk sidde dernede i sikker forvaring,« siger hun til Ekstra Bladet.
Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement