En efterladt bruger en rose til at understrege navnene på mindesmærket for Estonia i Stockholm på tiårsdagen for forliset. - Foto: AP

En efterladt bruger en rose til at understrege navnene på mindesmærket for Estonia i Stockholm på tiårsdagen for forliset. - Foto: AP

Danmark

Sjursen melder sig ud af Kristendemokraterne

Kristendemokraternes formand gennem 12 år har i dag meldt sig ud i protest mod partiets nye abortkurs.

Danmark

Kristendemokraternes formand gennem 12 år Jann Sjursen melder sig ud af partiet.

Den nye formands modernisering af partiet er for svær at sluge for den tidligere energiminister.

Prikken over i'et kom i dag, da formand Bodil Kornbek tog afstand fra partiets tidligere »firkantede abortmodstand«. Det bekræfter han over for politiken.dk.

Et ændret menneskesyn »Jeg har meldt mig ud i dag, fordi jeg gennem længere tid har været skuffet over Kristendemokraterne. Den seneste udmelding på et så centralt spørgsmål er dråben. Jeg er utroligt skuffet over, at man nu sadler om i spørgsmålet om abort«, siger Jann Sjursen.

»For mig at se er det et spørgsmål om synet på mennesket og menneskeværd. Det handler om langt mere end bare en enkeltsag. Det her er udtryk for, at Kristendemokraterne nu står for et ændret menneskesyn«, siger Jann Sjursen, der i dag er generalsekretær for Caritas - den katolske kirkes humanitære hjælpeorganisation i Danmark.

Farvel til markant skikkelse
Kristendemokraterne er om nogen blevet tegnet af Jann Sjursen, som var partiets formand fra 1990 til 2002. I 1993 og 1994 var han energiminister i den nye regering under Poul Nyrup Rasmussen (S).

Han trak sig som landsformand ved landsmødet i 2002 for at hellige sig hvervet som formand for folketingsgruppen.

Men året efter trak han sig også fra den post i protest mod den nye formand Marianne Karlsmoses linje, herunder navneskiftet fra Kristeligt Folkeparti til blot Kristendemokraterne.

Jann Sjursen var politisk aktiv indtil valgnederlaget i 2005. I samme år overtog Bodil Kornbek formandskasketten, og siden har KD og Sjursen bevæget sig længere og længere væk fra hinanden.

Formand: Nu tegner jeg partiet
At han nu vender ryggen til partiet tager den nye formand med ophøjet ro. Det var forventet, siger Bodil Kornbek.

»Der er mange vigtige skikkelser i partiet. Men nu tegner jeg partiet, og jeg har sat kursen«, siger hun til politiken.dk.

Hun afviser, at kursændringen i abortspørgsmålet er udtryk for et ændret menneskesyn.

»Vores menneskesynet er intakt. Forskellen er i forhold til tidligere, at der nu er en klar overensstemmelse mellem, hvad vi gør, og hvad vi står for. Som formand for et politisk parti vil jeg se resultater, og det kan vi gøre ved at sætte fokus på at sætte aborttallet ned«, siger Bodil Kornbek.

Historisk hamskifte

Kristendemokraternes ledelse har for nylig også truffet en anden historisk beslutning som led i hamskiftet. Således peger partiet for første gang på Socialdemokraterne forud for et folketingsvalg.

»Vi røg ud ved sidste valg. Jeg har sat en moderniseringsproces i gang med en meget klar skærpelse på den politiske dagsorden. Det synes jeg faktisk, jeg er lykkedes godt med. Og derfor holder jeg fast i den strategi, der er lagt«, siger Bodil Kornbek.

Partiformanden siger, at hun altid har sat pris på Jann Sjursen og til enhver tid er ked af udmeldinger.

»Men jeg glæder mig så over dem, der melder sig ind. Og jeg er viljefast på, at det er dette, der skal til, og vi har overhovedet ikke givet køb på vores fundamentale menneskesyn. Men det menneskesyn skal også give politiske resultater«, siger Bodil Kornbek.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce