Der kommer hele tiden nye ord ud af danskernes munde. Nu vil Dansk Sprognævn høre dem.
Foto: JENS DRESLING

Der kommer hele tiden nye ord ud af danskernes munde. Nu vil Dansk Sprognævn høre dem.

Danmark

Dansk Sprognævn: Nye ord søges

Dansk Sprognævn opfordrer danskerne til at komme med deres bud på nye danske ord.

Danmark

De starter med at blive udvekslet i en lille kreds. Men stille og roligt vinder de udbredelse og dukker snart op i aviser, musiktekster og hen over mødebordet.

Det danske sprog får hele tiden nye ord, men ofte går der flere år, inden sprogforskerne får færten af dem.

Derfor inviterer Dansk Sprognævn nu alle danskere til at fortælle om de nye ord, de støder på. Nævnet har lavet en elektronisk blanket på sin hjemmeside, hvor nyskabelserne kan sendes til forskerne.

De håber, at det kan give et veritabelt bombardement af nye sprogblomster.

Spændt sprogforsker »Det bliver spændende at se, hvilke ord der dukker op«, siger sprognævnets seniorforsker Pia Jarvad.

»Nye ord opstår ude blandt sprogbrugerne, og vi håber selvfølgelig, at der vil være nogle ord, som vi ellers ikke ville have fået fat på - eller som vi først ville have opdaget om nogle få år«, siger sprogforskeren.

Ordsamlingen vokser

Erfaringen viser, at en del af de nye ord med tiden bliver allemandseje, ligesom det skete med ordene babylift og strømpebukser (der første gang blev registreret i 1955), delebarn og køkkenø (fra 1980) og netdate og oplevelsesøkonomi (første gang registreret i 2000).

Dansk Sprognævns ordsamling indeholder for øjeblikket omkring 1 million danske ord, og samlingen vokser med 5.000-7.000 eksemplarer om året.

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce