0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

S og R præsenterer ny version af skattestop

Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre er klar til at udfordre regeringens skattestop. Skatten på arbejde skal ned, til gengæld skal erhvervslivet betale mere, fremgår det af de to oppositionspartiers skatteudspil.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne har præsenteret deres bud på en ny skattepolitik, der udgør et alternativ til regeringens skattestop.

Af udspillet fremgår det, at danskerne ikke skal forvente en samlet stigning af skatten, hvis de to oppositionspartier kommer til magten efter næste valg. Til gengæld skal pengene findes i erhvervslivet.

»Skatten på arbejde skal ned, så flere kan komme i job. Det er særligt skatten af den sidst tjente krone, der skal sættes ned. Pengene skal blandt andet findes ved at sætte ind mod skattesnyd og afskaffe særfordele for enkelte erhverv«, hedder det i forslaget.

Skat på boliger
Med skatteforslaget vil de to partier fjerne regeringens fastfrysning af afgifter og ejendomsskat, men stigningerne må aldrig blive større end lønudviklingen.

»Skatter og afgifter for den enkelte familie må maksimalt hæves i samme takt som lønningerne stiger. Det gælder også skatten på boliger og de grønne afgifter, der ikke må stige med hurtigere takt end lønudviklingen«, hedder det i partiernes forslag.

Skattepolitikken kan blive et centralt område i den kommende valgkamp, hvor regeringen vil fremhæve sit skattestop.

Kritik af skattestop
Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre har anklaget regeringens skattestop for at give for store fordele til de rigeste i samfundet, mens dem med de laveste indkomster er blevet ramt hårdt.

Endelig er skattestoppet blevet kritiseret for at være alt for ufleksibelt, fordi der ikke kan reguleres på de enkelte skatter og afgifter.

Det problem mener både de radikale og Socialdemokraterne at have løst:

»Finansieringen af velfærdssamfundet skal fremtidssikres. Skatteindtægterne skal inflationssikres, så der ikke hvert år skal gennemføres nye nedskæringer, når sygeplejersker, skolelærere og andre skal have den almindelige lønregulering«, hedder det i forslaget fra de to oppositionspartier.

Splittet om finansiering
Men da de to partier præsenterede deres udspil på pressemødet viste det sig at der fortsat er uenighed om skattepolitikken - især hvordan en skattenedsættelse på arbejde skal finansieres.

Derfor må de to partier nøjes med at præsentere en række løfter i overskrifter, mens vælgerne ikke skal forvente et egentligt fælles forslag til en skattereform.

De Radikales partileder, Marianne Jelved, afviste dog, at det er et problem for de to partiers troværdighed, at de ikke kan præstere et fælles udspil til reform inden næste valg.

»Vi synes, det er fair, at vælgerne har forskellige partier at vælge imellem«, sagde hun på pressemødet, mens Socialdemokraterns leder, Mogens Lykketoft, pegede på, at det var det samme som Venstre og De Konservative gjorde forud for seneste valg.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce