Industrien styrer viden om mad til kæledyr

Landbohøjskolen erkender, at producenterne ved mere om ernæring til hunde og katte end de selv.

Danmark

Det er ikke uafhængig viden, der står bag, hvis din dyrlæge anbefaler en bestemt slags hunde- eller kattemad. Undervisningen i ernæring til kæledyr på den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL) er nemlig baseret på sponsorerede lærebøger og krydret med ekstrakurser på producenternes regning.

Prorektor ved KVL, Torben Greve, vil dog undersøge situationen for undervisningen i kæledyrsernæring. Det sker, efter at Politiken skrev, at for nogle dyrlægestuderende er den eneste undervisning i området et par aftenkurser sponsoreret af en producent af katte- og hundemad.

Det betyder dog ikke, at KVL skærer ned på området, understreger lektor ved KVL Per Sangild, der er ansvarlig for grundundervisning i ernæring. Senest er der kommet en ekstra undervisningsdag om året i netop det emne.

Industriens lærebøger
Som beskrevet i går er lærebøgerne finansieret af producenter af mad til kæledyr. Det skyldes, at industrien ved mere på området, end universiteterne gør, forklarer Per Sangild. Han erkender, at det er en falliterklæring, men universiteterne kan selvstændigt bruge industriens viden uden at lade deres produkter indgå i de studerendes undervisning.

Men er det ikke det, der sker, når producenterne betaler lærebøgerne?

»Nej, det er jo ikke en lærebog i deres produkter, det er en lærebog i grundviden«.

Hvorfor skulle de finansiere det, hvis ikke de har en interesse i det?

»De har den interesse, at hvis de studerende ved mere om ernæring, vil de være mere interesserede i at bruge specialprodukter«, siger lektor Per Sangild.

Det var desværre ikke muligt i går at få en kommentar fra forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen, der tidligere har udtalt i forbindelse med reklamer i skolebøger, at markedsføring »som udgangspunkt ikke må finde sted på skoler, daginstitutioner og lignende steder, hvor unge færdes i dagligdagen«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce