0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mobilstråler sløver sædceller

En ungarsk undersøgelse af mobiltelefoners stråler peger på, at mænds sædceller bliver færre og langsommere ved mobilbrug. S vil have sagen undersøgt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

Mobilstrålerne - eller bølger som der rettelig er tale om - er kraftigst omkring antennen på en mobiltelefon. Nokias modeller er dog ikke udskældt for at give højere stråling end andre fabrikanters. - Arkivfoto: Thoma

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mobilstråler kan hæmme fertiliteten. Det mener ungarske forskere, der konkluderer af mobiltelefoners stråler hæmmer antallet og farten i mænds sædceller.

»Udbredt brug af mobiltelefoner skader mænds fertilitet«, har dr. Imre Fejes, der har ledet den ungarske undersøgelse, udtalt til CNN.

S stiller spørgsmål
Den ungarske undersøgelse har fået danske politikere på mærkerne. Sundhedsstyrelsen kommer derfor igen til at gøre rede for, om stråling fra mobiltelefoni mon alligevel skulle udgøre en trussel mod menneskets forplantningsevne.

Folketingsmedlem Thomas Adelskov (S), der for nylig har fået et beroligende svar på det spørgsmål, vil spørge igen.

»Hver gang, der kommer nye oplysninger, må det give anledning til, at vi stiller spørgsmål til sundhedsmyndighederne, om vi skal forholde os anderledes, end vi gør i dag«, siger folketingsmedlem Thomas Adelskov (S) til Ritzau.

Peger i samme retning som dansk forskning
Den ungarske undersøgelse peger i samme retning, som forskning på Aarhus Universitet.

Der oplyste stråleforsker, lektor Sianette Kwee fra Institut for Medicinsk Biokemi i maj, at levende fostervandsceller, der i laboratorium udsættes for stråling fra mobilmaster, opfører sig helt anderledes end tilsvarende menneskeceller, som ikke har været udsat for stråling.

Nye oplysninger
Spørgsmålene kommer efter lang tids debat om, hvorvidt mobilmaster i landskabet og på selve mobiltelefonen udgør en sundshedsfare. Anklagerne om sundhedsfare er hidtil afvist, men videnskabsminister Helge Sander (V) har i november 2003 afsat et millionbeløb til at få afdækket den eventuelle fare grundigere.

Også den ungarske undersøgelse er straks kritiseret for ikke at inddrage andre faktorer - som for eksempel stress, der kunne forklare de langsomme sædceller.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce