Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lehmann Martin
Foto: Lehmann Martin

Arkivfoto: Martin Lehmann

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frygt for at nyt kvote 2-system taber unge på gulvet

Det nye kvote 2-system belønner unge, der vælger ekstra valgfag på højt niveau, og unge, som ved, hvad de vil være, fra 1. g. Vi risikerer at tabe mange på gulvet, advarer studiechefer og elever.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De unge, der begynder i gymnasiet efter sommerferien, skal til at beslutte sig for drømmestudiet i en fart.

Når de springer ud i år 2007 og skal vælge studium, er det afgørende for dem, at de har et tilstrækkelig højt karaktergennemsnit til drømmestudiet - eller, hvis snittet er tæt på, at de har haft relevante valgfag i gymnasiet. De kan også forbedre snittet yderligere ved at vælge flere fag på højt niveau, end de skal.

Det fremgår af de nye optagelsesregler til de videregående uddannelser, som Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet netop har sendt ud. Samtidig afskaffes muligheden for at samle point gennem kvote 2 ved at have erhvervsarbejde, tage på højskole eller til udlandet.

Kun 2.000 kom ind
»Sidste år samlede 20.000 point og søgte ind, men kun 2.000 kom ind. Det vil sige, at 18.000 unge samlede point i årevis til ingen verdens nytte. Nu laver vi en bonusordning, hvor man kan sikre sig adgang til drømmeuddannelsen ved at vælge relevante fag«, siger videnskabsminister Helge Sander (V).

Han understreger, at ni ud af ti unge i dag kommer ind på deres drømmestudium alene på baggrund af deres eksamensgennemsnit. Små årgange og flere studier har sænket de krævede adgangskvotienter, men det kræver stadig et godt gennemsnit at komme ind på en række populære uddannelser som jura, medicin, medievidenskab, statskundskab og jordemoder m.fl.

Studiechefer på universiteterne er glade for at slippe af med pointsystemet, som de mener har spillet fallit.

»Det er fornuftigt at aflive et system, som betød, at unge brugte tre år på at samle point, og så var det alligevel i sidste ende deres karakterer, der var afgørende. Her går man ud og siger, at du skal kvalificere dig fagligt. Det ligger i direkte forlængelse af regeringens målsætning om at styrke fagligheden og få unge hurtigt i gang«, siger studiechef på Syddansk Universitet, Per Andersen.

Han og hans kollega på Aarhus Universitet, Eva Teilmann, er dog bekymrede over, at systemet er for svært at gemmeskue for unge og for firkantet i forhold til unge, som ikke får valgt rigtigt.

Regeringen har endnu ikke besluttet, om unge kun må tage ekstra fag for at forbedre deres chancer i udvalgte studier i ét eller to år efter studentereksamen.

»Det bekymrer mig, at muligheden for at forbedre sig skal være inden for et år. Mange, som søger ind på universitetet, har brugt et par år på at finde ud af, hvad de skal. Og har de ikke valgt rigtigt, så havner de i en blindgyde, og vi mister dem, som faktisk er en ressource for os, fordi de har prøvet forskellige ting og er blevet afklaret. Det er også i samfundet interesse, at de får en uddannelse«, siger studiechef på Aarhus Universitet, Eva Teilmann.

Hun finder det også kønsdiskriminerende, at systemet belønner dem, som aftjener værnepligt, og uhensigtsmæssigt, at regeringen blander politiske interesser ind i optagelsessystemet.

»Det er ikke vores erfaring, at værnepligt er særlig studieforberedende. Det er mere på linje med at skylle flasker«, siger hun.

Bordet fanger
Også Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) og Danske Skoleelever frygter, at man taber de unge på gulvet, som ikke valgte de rigtige fag i gymnasiet eller fik det snit, de drømte om.

»Mange bliver måske overrasket over, at deres eksamen ikke gik helt, som de havde regnet med, og så kan man ikke bare rette op på det. Bordet fanger, og det er vel positivt, at det får konsekvenser, hvis man ikke hænger i og gør noget for at få en god studentereksamen. Men er du uheldig og trækker det forkerte spørgsmål til eksamen, så kan du ikke komme videre, og det er et problem«, siger formanden for Danske Skoleelever, Teis Volstrup.

DGS henviser til, at undersøgelser har vist, at gymnasieelever fra hjem med bogreoler får bedre karakterer for skriftlige hjemmeopgaver end elever, som ikke kan få hjælp hjemme.

»Det her rammer i høj grad de dårligst stillede unge, og det harmonerer ikke med, at regeringen har en målsætning om, at flest muligt skal have en uddannelse«, siger Thor Möger Pedersen, formand for DGS.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden