0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Starthjælp til storbyens gedder

Mandag blev et par tusinde smågedder sat ud i Peblinge Sø og Sortedams Sø i København. Målet er at etablere en naturlig geddebestand i hovedstadens søer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Foto: Pelle Rink

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Under en høj blå himmel sejlede Københavns miljøborgmester, Winnie Berndtson (S), og biolog Kim Michelsen mandag rundt på Søerne i København.

Sammen satte de 2.000 smågedder ud i det forårslunkne vand.

Geddeudsætningen var startskuddet til anden fase af genopretningen af Søerne i København, der blandt andet har til formål at etablere en naturlig rovfiskebestand i dem.

Tredje gang er ...
Under miljøprojektet, der har kørt siden foråret 2002, har Københavns Kommune to gange tidligere sat et stort antal gedder ud.

Hovedformålet var at udsætte rovfisk i søerne til at regulere antallet af de såkaldte skidtfisk - der spiser de algeædende smådyr i søerne - og på den måde holde vandet klart.

Den del af projektet er lykkedes. Søerne er blevet renere; der er kommet en naturlig plantevækst og aborrerne er vendt tilbage.

Derfor er formålet med udsætningen af geddeyngel nu at etablere en naturlig geddebestand, der kan være med til at opretholde en økologisk balance.

Men det kræver, at gedderne kan yngle selv, forklarede miljøborgmester Winnie Berndtson.

Kravlegårde
For at hjælpe bestanden på vej har projektteamet oprettet 'kravlegårde' til gedderne, hvor de kan gemme sig og være i fred for større rovfisk, indtil de kan klare sig selv.

Hver af de ni kravlegårde består af en fem meter lang træramme, der under vandet strækker sig ti meter ud i den enkelte sø. Trærammen ligger parallelt med søbredden cirka en meter fra kanten, og inden for trærammen er udlagt grus som ny bund og 5 rækker granris som skjul til fiskene.

»De eksperimentelle kasser i søerne giver os mulighed for at følge den geddeyngel, vi nu har udsat. Hen over sommeren kan vi følge med i geddernes overlevelse, vækst og fordeling på de forskellige vanddybder«, forklarer projektleder og biolog Kim Michelsen fra kommunens miljøkontrol.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce