0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen vil sortere i køen til sociale boliger

Ghettoudspil fra regeringen lægger op til stop for flere kontanthjælpsmodtagere i de mest belastede boligområder.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jensen Gert
Foto: Jensen Gert

Mjølnerparken på Nørrebro i KØbenhavn er et af de mest udlændingetætte områder. - Arkivfoto: Gert Jensen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I en halv snes danske kommuner er de sociale ghettoer blevet så stort et problem, at kommunerne skal have lov til at indføre stop for flere kontanthjælpsmodtagere i bebyggelserne.

Derved vil regeringen blandt andet reelt kunne forhindre, at flygtninge og indvandrere og deres efterkommere klumper sig sammen - fordi en meget stor del af denne gruppe er på kontanthjælp.

Regeringen fremlægger tirsdag en plan mod ghettoisering. I den har regeringen dog ikke lagt sig fast på, hvor mange beboere på overførselsindkomst der skal være i en bebyggelse, før der indføres stop.

Nye måder at anvise på
Af udspillet fremgår det blot, at de nye anvisningsmetoder skal anvendes, »hvis tildelingen af en bolig vil forøge problemerne i den pågældende afdeling«.

Det understreges, at sorteringen også skal ske ud fra »objektive kriterier«, som regeringen endnu ikke har defineret.

Regeringen vil i stedet tilgodese personer i beskæftigelse, under uddannelse, på pension eller sygedagpenge. De skal kunne springe køen over. Regeringen understreger, at det ikke må føre til tomme boliger.

Koncentration 'må ikke overstige 50 pct.'
Flygtninge- og integrationsminister Bertel Haarder (V) har tidligere sagt, at der skulle skrides ind over for bebyggelser, hvor mere end 50 af beboerne havde anden etnisk herkomst end dansk.

»Jeg har stadig det synspunkt, at koncentrationen af socialt belastede familier ikke må overstige 50 procent. Jeg vil ikke gennemføre denne grænse ved lov, men give kommunerne flere redskaber til at undgå så store koncentrationer«, siger han.

Skal være mere attraktivt
Direktøren for Boligselskabernes Landsforening, Gert Nielsen, vil ikke afvise dialog med regeringen om en stærkere styring af tilflytningen til de sårbare områder - men han understreger, at indsatsen skal være bred og gøre det mere attraktivt at bo i boligområderne.

Gert Nielsen fastslår, at en del kommuner allerede i dag sorterer i ventelisten, fordi de må disponere over typisk 25 procent af boligerne.

KAB skeptisk
Mere skeptisk er direktøren for boligselskabet KAB, Jesper Nygård:

»Jeg vil advare imod, at man bedømmer folks kvalifikationer på, om de får kontanthjælp. Hvis udspillet betyder, at vi i boligselskaberne skal holde øje med, om folk får kontanthjælp, klientgør vi folk«.

Haarder vil ikke sætte 'overgrænse'
Bertel Haarder understreger, at han ikke vil definere en overgrænse for antallet af kontanthjælpsmodtagere:

»Det nytter ikke at vedtage konkrete mål, som måske i visse kommuner er vanskelige at nå. Så vil vi hellere give dem instrumenterne frem for at udstede løfter på kommunernes bekostning«.

Regeringens forslag om hårdere sortering suppleres med initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at bo i de belastede områder:

  • kriminalitetsforebyggelse,
  • lektiehjælp,
  • 'kom-i-gang'-lån til beboere med etnisk baggrund.


Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce