0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regioner gør ikke sygehuse bedre

Tre professorer kritiserer regeringens forslag om fem sygehusregioner. Det er et dyrt og dårligt forslag, mener de og henviser bl.a. til erfaringer fra Norge, hvor man nu er på vej til at droppe regionsstyringen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dyrt og dårligt! Så kort og kontant bedømmer tre professorer regeringens forslag om at lade landets sygehuse styre af fem regioner.

»Det er umuligt for mig at forstå, hvordan regeringen er nået frem til fem store sygehusregioner, for der er ingen faglig baggrund for den model. Hverken økonomisk eller behandlingsmæssigt«, sagde sundhedsprofessor ved Syddansk Universitet og formand for regeringens sundhedsudvalg Kjeld Møller Pedersen, da han i går på en konference skulle bedømme kommunalreformens konsekvenser for sundhedsvæsenet.

'Statsstyring'
Han fik følgeskab af professor i statskundskab Jørgen Grønnegaard Christensen, Aarhus Universitet, der forudser en stærk statslig styring af sygehusene som konsekvens af reformen.

»Et sundhedsvæsen, hvor finansiering, standarder, planlægning og koordinering, fastsættelse af normer inden for kvalitet og it samt overvågning kommer til at foregå fra centralt hold«, sagde Grønnegaard Christensen, som understreger, at Danmark ikke har de bedste erfaringer med statsstyrede sygehuse.

»Til midt i 1990´erne ejede staten Rigshospitalet, og da så vi, at hver eneste besværlige sag landede på ministerens bord, og problemet kunne kun løses ved at sende flere penge«, sagde han.

Dårlige erfaringer fra Norge
Netop stigende udgifter til sygehusvæsenet er en af de selvlysende erfaringer fra Norge, som 1. januar 2002 ændrede en struktur, der lignede den nuværende danske, til en model med få og store sygehusregioner.

»Ukontrollable udgiftsstigninger, budgetoverskridelser, manglende evne til at opfylde mål og prioriteringer og enkeltsagspolitik«, lød diagnosen fra direktør Jes Søgaard, Institut for Sundhedsvæsen, da han skulle videregive de norske erfaringer.

Søgaard satte derefter tal på den norske reform, som siden 2002 har betydet udgiftsstigninger på sek