Kurt Andersen skal finde 12 millioner kroner for at redde AGF fra tvangsnedrykning. - Foto: Claus Bonnerup
Foto: Bonnerup Claus

Kurt Andersen skal finde 12 millioner kroner for at redde AGF fra tvangsnedrykning. - Foto: Claus Bonnerup

Danmark

Københavns Zoo afliver to tigerunger

Københavns Zoo har aflivet to halvandet år gamle hanner. Tre andre tigerunger lider snart samme skæbne.

Danmark

I går blev Københavns Zoo to tigerunger færre.

Den zoologiske have aflivede i går to halvandet år gamle han-tigerunger.

Ikke fordi de var syge eller svagelige, men fordi der ikke er plads til dem længere - hverken i Københavns Zoo eller andre zoologiske haver.

I lighed med zoologiske haver verden over indgår Københavns Zoo i et internationalt avlsprogram, som med base i London koordinerer havernes avl af tigre.

»Selv om tigene er truet ude i naturen, har vi så mange eksemplarer i zoologiske haver, at vi skal passe på, at der ikke kommer for mange. Og der var simpelthen ikke plads til disse to unger i systemet«, siger vicedirektør i Zoo Bengt Holst til politiken.dk.

Vigtigt at være forældre I dag findes der så mange tigre i zoologiske haver, at kun unger af arter og eksemplarer, der er svagt repræsenteret, får lov til at leve et helt, langt tiger-liv.

Det galdt desværre ikke de københavnske tigerunger, hvis forældre er af en race, der findes mange eksemplarer af, forklarer Bengt Holst.

På trods af de dystre udsigter for afkommet valgte Zoo alligevel at lade deres tigerpar yngle - for forældrenes skyld.

»Vi synes, at dyrene skal have lov til at yngle og opleve at have forældreplejeadfærd. Den er en væsentlig del af deres adfærd, og den kan vi ikke tillade os at tage fra dem. Så vi aftalte med avlsprogrammet, at lod vi dem yngle, og hvis der så ikke kunne findes plads til ungerne, måtte vi aflive dem«, siger Bengt Holst.

»Det eneste fornuftige«
Da tigrene nu var halvandet år gamle, og forældreparret netop har fået tre nye unger, var tiden kommet til, at de store børn skulle væk fra flokken. Og da der ikke kunne findes nogen aftager, blev de to han-unger i går bedøvet og fik derefter en sprøjte med dødelig gift.

Samme procedure bruger Zoo, når det gælder blandt andet unger af brune bjørne og løver.

»Det er det eneste fornuftige at gøre. Andre haver giver dyrene p-piller eller forhindrer dem i at parre sig. Men det nedsætter dyrenes velfærd betydeligt«, siger Bengt Holst.

Kan ikke sættes ud i naturen
Kunne I ikke bare sætte dem ud i naturen i Indien, hvor tigrene i forvejen er truede?

»Nej, for de arealer, som tigrene lever på, er ikke ordentligt beskyttede. Man har jaget deres byttedyr væk, og der er andre tigre, der har områderne som deres territorium. Det ville være det samme som at sætte dem ud i døden at sætte dem ud der«, siger Bengt Holst.

Genoprettelsesprogrammer er dog i gang med at få nogle områder i naturen beskyttet tilstrækkeligt, så om fem-ti år vil det formentlig kunne være muligt at sætte de tigre i fangenskab, der er bedst overlevelsesegnede, tilbage i naturen.

Samme skæbne for tre nye unger

I mellemtiden er det de zoologiske havers opgave at sørge for, at de hele tiden har en sund reservebestand, som har godt helbred, siger vicedirektøren.

»Deriblandt at de har oplevet at have forældreomsorg. Og på den måde er det jo positivt, at det går så godt med avlen i zoologiske haver i dag, at vi har for mange eksemplarer«.

Tigerparrets tre yngre unger, som blev født i maj, boltrer sig fortsat i havens tigerbur med deres mor og far.

Men når de nærmer sig at være de halvandet år, vil samme skæbne, som ramte deres ældre søskende, formentlig også overgå dem.

/ritzau/

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce