0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kommunereform samler uddannelser hos staten

Regeringens udspil til en kommunalreform betyder, at gymnasierne flyttes fra de nedlagte amter til staten. Dermed samles alle ungdomsuddannelser under staten. Dog overtager kommunerne fuldt ud ansvaret for specialundervisningen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringens strukturreform vil skabe et uddannelsesområde med flere muligheder og større gennemskuelighed. Sådan lyder undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) kommentar til reformforslaget.

»Strukturreformen er en sejr for ungdomsuddannelserne«, mener hun.

Centralisering af uddannelser
Der er specielt to steder på undervisningsområdet, hvor reformen kommer til at gøre sig gældende.

For det første skal det almene gymnasium og HF flyttes fra amterne til staten på linje med de øvrige ungdomsuddannelser. Det er samtidig meningen, at de skal være selvejende institutioner.

Lokal medbestemmelse over midler
I dag er ansvaret for de forskellige uddannelser fordelt mellem kommuner, amter og staten. Ved at samle koordinationen hos staten, håber regeringen at kunne sikre en bred vifte af ungdomsuddannelser over hele landet.

Undervisningsministeren vil fortsat have ansvaret for indholdet af undervisningen, men lokale bestyrelser skal selv have muligheden for at prioritere gymnasiernes midler.

Kommuner overtager specialundervisning
Det andet punkt, der bliver berørt, er specialundervisningsområdet.

I dag er det delt mellem amtskommunerne og kommunerne.

Fremover vil det udelukkende blive kommunerne, der kommer til at tage sig af specialundervisningen. Med reformen bliver ansvaret samlet under ét.

»Det bliver en lettelse for borgerne, at der kun bliver én myndighed som indgang til den offentlige sektors tilbud på specialundervisningsområdet«, siger Ulla Tørnæs.

/ritzau/

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce